Aktuális

Lebontják Budapest egyik nevezetességét

Az Erzsébet téri óriáskerék eltűnik a városképből. Néhány hónapra egészen biztosan.

Jövő héten elbontják az Erzsébet téri óriáskereket, s egyelőre bizonytalan, hogy mikor állítják fel és hol. A forgó kilátó annak ellenére nagy sikert aratott – elsősorban a turisták körében –, hogy nem kifejezetten olcsó, egy teljes árú jegy 2400 forintot kóstál. Még a csúcsidőszaknak egyáltalán nem számító téli hetekben is naponta 1-2 ezer fő száll fel a gondolákra.

A kerék üzemeltetése anyagilag is sikeres volt – mondta a Napi.hu kérdésére Gerendai Károly. A Sziget főszervezőjeként ismert üzletember azt is elmondta, hogy a berendezést 800 ezer euróért bérelték erre az időszakra, ám a bérbeadóval megkötött szerződés értelmében még pluszbevételhez jut a tulajdonos cég a magas látogatószám miatt. A területet bérbeadó fővárosi önkormányzat is 25-30 millió forint közötti összeget kasszírozhat a területfoglalási díjból. Az óriáskerék működtetése ezek levonása után is több tízmillió forintos nyereséget termelt.

Lebontják Budapest egyik nevezetességét

A közönségsikerre való tekintettel idén várhatóan visszatér a pesti belváros látványossága, kérdés viszont, hogy ismét csak hónapokra, vagy netán évekre “tanyát ver” az Erzsébet téren. Ha ez utóbbira nyílik lehetőség, akkor érdemesebb bérlet helyett megvásárolni a kereket. Egy, a jelenlegi méretéhez hasonló berendezés ára 7-8 millió euró, de mivel a világon csak két-három cég készít ilyet, hosszú az előjegyzési időszak: egy megrendelésnek másfél-két éven belül tudnak eleget tenni.

Gerendai Károly kérdésünkre elmondta, hogy ha sikerül többéves megállapodást kötni a fővárossal, akkor most lehetőség lenne egy óriáskerék azonnal megvételére. Így állandó látványossággal gyarapodna a budapesti belváros.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top