Aktuális

Csapást mér a pénztárcánkra 2015

Új év, új szabályok, új árak. Másképpen kell intéznünk a bevásárlást, a közlekedést, és több pénzt kell szánnunk lakhatásra, szórakozásra is az idén. Csokorba szedtük a pénztárcaapasztó változásokat.

Szívsz, ha vasárnap kell boltba menned

A nagy boltok vasárnapi zárva tartására lehet készülni egy péntek–szombati nagybevásárlással, ám ha mégis úgy alakul, hogy mondjuk elfelejtettél tejfölt venni a rakott burgonyához, szinte biztosan többet kell fizetned érte, mint ha hiperben vásárolnál. Eddig azt hihetted, hogy a törvényt online vásárlással kijátszhatod, de a legújabb hírek szerint ezt is megtiltották.

Csapást mér a pénztárcánkra 2015

Drágább lesz a neten ételt rendelni

Decemberben robbant a hír, hogy a Foodpanda nevű cég felvásárolta a magyar online ételrendelések jelentős hányadáért (550 étteremmel állnak kapcsolatban) felelős Netpincért, és nem sokkal később jött is a kegyelemdöfés: a szolgáltató a közvetítői díját 7-ről 15 százalékra emeli az éttermek számára, ami rövid távon szinte biztosan áremelést, netán a házhozszállítási díjak elszállását eredményezheti. A dörzsöltebbek persze rögtön azt fogják mondani, hogy “Akkor majd rendelek közvetlenül az étteremtől!”, csakhogy a Netpincérnél gondoltak erre az opcióra is: az éttermekkel eleve olyan szerződést kötöttek, hogy a saját áraiknak minden felületen meg kell egyezniük a netpincéres árakkal.

Bye-bye, külföldi utazás!

A forint már régóta nem túl acélos, ám december második fele óta még a szokott formájánál is rosszabbat mutat. Ez először többnyire az üzemanyagárakban szokott megjelenni, de mivel az most alapból mélyen van, így inkább csak akkor érezzük meg a dolgot, ha kalandra vágyva kimozdulnánk az országból és átváltanánk a forintunkat, netán szeretünk online vásárolni külföldről. Akkor viszont nagyon.

Felmennek a lakásárak

A piac mélyrepülése után tavaly végre lassú fellendülésnek indult, és a folyamat elkezdte kissé felfelé nyomni az árakat is. Szakértők szerint ha a családi házak áránál nem is, de a lakások átlagáránál 1-2 százalékos emelkedés várható idén, és könnyen folytatódhat az albérletek árának növekedése is a fővárosban.

Jaj a rövideknek!

2015-től a népegészségügyi termékadó hatálya alá esnek a tömény szeszesitalok is, a magyar pálinkák és a keserűlikőrök (Unicum, Becherovka…) kivételével. Ez azt jelenti, hogy például a vodkák, ginek, whiskyk, rumok és konyakok kedvelői akár literenként több száz forinttal is többet perkálhatnak kedvencükért. Az otthoni pálinkafőzés adómentessége is megszűnt EU-s nyomásra.

A Sziget-jegy már nem magyar embernek való

74 000-ről 80 000-re drágul a helyszínen vásárolt ott alvós hetijegyek ára idén, és ha a helyszínen veszünk napijegyet, az 16 000 forint helyett már 18 000 forintunkba fog fájni. Gerendai Károly a fellépődíjak radikális emelkedésével és a forint drasztikus gyengülésével magyarázza az elszállást, aminek köszönhetően az átlag magyar fiatalok bizony kívül rekednek a K-híd által elválasztott területen. Arról egyelőre nem kaptunk infót, hogy a Balaton Sound és a Volt Fesztivál látogatói is számíthatnak-e hasonló áremelésre.

Megérkezett az útdíj

Bizonyára lesznek páran, akik a megyei matricák januári bevezetésével jól járnak (akik például egész évben csak egy-két megye autópályáin használták a kocsijukat), a többség azonban szívni fog az áttekinthetetlen fizetős szakaszokkal és az újabb kötelező sarccal (megyénként 5000 forint).

Drágább a tisztálkodás és az irodai papír

Idén környezetvédelmi termékdíjat leszünk kötelesek fizetni az állam által károsnak vélt olyan termékek után, mint amilyen a szappan, a mosószer, a kozmetikai cikkek, az irodai papír, a műanyag bevásárlótáskák vagy a művirág. Ezek mértéke termékenként változik néhány forint/kg-tól egészen az 1900 Ft/kg-os (ezt az árat például a művirágokért fizetjük majd) büntetőadóig. Nem csodálkoznánk, ha ezek után eltűnnének az éttermek asztalairól a művirágok, és a műfenyő helyett hirtelen az igazi lenne gazdaságosabb jövő karácsonykor.

Drágulhat a kávé

A hosszú ideje rossz kávébabtermés hatása hamarosan beszivárog a hétköznapjainkba is. Tavaly az arabica ára 40 százalékkal, a robustáé pedig 14 százalékkal emelkedett, és ez nemsokára meg fog látszani a bolti árakon is, de mivel a kávé bolti árának csak kis részét teszi ki a kávébab ára, a változás nem lesz ilyen drasztikus. Elméletileg az Európa déli részét sújtó tavalyi hideg idő és rossz termés miatt az olívaolaj is drágulhat.

Tovább drágul a cigaretta

A dohányipar szereplőire kivetett rendkívüli egészségügyi hozzájárulás, valamint az, hogy majd csak egy központi, állami dohányellátótól/nagykereskedőtől vásárolhatnak majd a trafikok, mind hatással lesz a cigaretta árára, ami eddig sem volt olcsó. Folytatódhat a csempészcigik aranykora.

Emelkedhetnek az élelmiszerárak

Idén nagyjából 30 milliárdnyi élelmiszer-felügyeleti díjat vár az állam a nagy élelmiszerláncoktól, ami sokszorosa az eddigi tételnek. Ne legyünk naivak: ezt nagyrészt áremelésekkel próbálják majd behozni.

Csapást mér a pénztárcánkra 2015

Az önkormányzatok is szabadon ötletelhetnek

Az önkormányzatok szabad kezet kaptak az államtól abban, hogy a magánszemélyek korábban nem adózó vagyoneszközeire adót vessenek ki. Józsefvárosban például azokért az ingatlanokért kell külön fizetni, melyekbe a tulajdonos nincs bejelentve, de a garázsok után fizetendő adó is népszerű ötletnek számít több önkormányzatnál.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top