Aktuális

Saját kérésére meghalhat a belga erőszaktevő

Először fordul elő Belgiumban, hogy egy elítéltet saját kérésére a halálba segítenek. Mi vezethet valakit egy ilyen döntéshez? És helyes, hogy ezt engedélyezi a rendszer?

A férfi kérésének a héten tesznek eleget Belgiumban, ahol a passzív és az aktív eutanázia is régóta engedélyezett. Ennek az a feltétele, hogy egy szakértőkből álló bizottság meggyőződjön arról, hogy a lelki és a fizikai szenvedések visszafordíthatatlanok és elviselhetetlenek. 

“Nem akarok itt megrohadni”

Frank Van Den Bleeken jelenleg életfogytiglani börtönbüntetését tölti. Először 25 évvel ezelőtt ítélték el, mert megerőszakolt és megfojtott egy 19 éves lányt. A bűntény után hét évet töltött pszichiátrián, mondván: nem beszámítható. A szabadon engedése után három másik áldozatot, egy 11 éves kislányt, egy 17 éves lányt és egy 29 éves nőt is megerőszakolt. Az ötvenéves férfi tavaly elismerte, hogy veszélyt jelent a társadalomra, mert képtelen erőszak nélkül élni. A börtönről azt mondta: nem tudja elviselni, hogy az egész hátralévő életét ott töltse. “Mit kellene tennem? Mi értelme annak, hogy elrohadok itt? Akkor már inkább az eutanázia.”

Itt az idő

Először azt kérte, szállítsák át Hollandiába, egy speciális pszichiátriai intézetbe. Amikor ezt elutasították, kérvényezte az eutanáziát. A szakértőkből álló testület tavaly szeptemberben írta alá a kérvényt. A belga igazságügyi miniszter szerint most jött el az idő, hogy teljesítsék a férfi kérését, az elítélt január 11-én kapja meg a halálos injekciót. Két nappal előtte átviszik egy kórházba, hogy méltó búcsút vehessen a családjától.

Jogok, életek

A döntéssel nem mindenki értett egyet. “Fel kell tennünk a kérdést, hogy egy ember, aki harminc évet töltött börtönben, képes lehet-e meghozni önállóan egy ilyen döntést, vagy a körülmények hatása alatt áll?” − nyilatkozta az Independentnek dr. Stefaan Van Gool, a Leuveni Egyetem professzora. Valóban több kérdés is felmerül. Mihez van joga egy elítéltnek? Megteheti például, hogy úgy dönt, orvosi segítséggel véget vet az életének? Vagy attól függ, hogy mire hivatkozva kéri ezt, vagy hogy mit követett el? Netán rossz az egész kérdésfeltevés is, mert nem ő rendelkezik az életével, hanem az igazságszolgáltatás?

Belgiumban 2002 óta engedélyezett az eutanázia, évente átlagosan 1400 embert segítenek a halálba. 2014 óta gyerekek is kérvényezhetik a kegyes halált. Az esetek egy része a belga közvéleményt is megosztja. Az egyik sokat vitatott ügy során egy negyvenes éveiben járó ikerpár kérte az eutanáziát. Arra hivatkoztak, hogy siketek, és előbb-utóbb elvesztik a látásukat is. A bizottság az ő kérvényüket is aláírta. A január 11-i eutanázia az első eset lesz, amikor egy börtönbüntetését töltő elítéltet segítenek a halálba. Belgiumban 1996 óta nincs halálbüntetés. Utoljára 1950-ben végeztek ki embert.

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top