Aktuális

Január 8-ig lehet módosítani a keresztféléves eljárás adatait

Január 8-ig ellenőrizhetik, módosíthatnak adataikon és egy alkalommal a sorrenden a keresztféléves jelentkezők az e-felvételi rendszerén keresztül.

A felvi.hu oldalon közzétett tájékoztató szerint a felvételizőknek ellenőrizniük kell, hogy minden jelentkezéshez és pontszámításhoz szükséges dokumentumot feltöltöttek-e, mert az esetleges pótlás szükségességéről külön értesítést nem kapnak. Ha van még hiányzó dokumentum, azt legkésőbb január 8-ig fel kell tölteniük. Akiknek az elektronikus benyújtásra nincs lehetőségük, postán is küldhetik a dokumentummásolataikat az Oktatási Hivatal címére: 1443 Budapest, Pf. 220-ra.

Szintén 2015. január 8-ig van lehetőség az egyszeri sorrendmódosításra, illetve jelentkezési hely(ek) visszavonására is.

Az egyszeri sorrendmódosítás lehetőségével akkor érdemes élni, ha valamely okból megváltozott a felvételizők preferencia-sorrendje, ami alapján a jelentkezéseiket rangsorolták. Nem érdemes sorrendet módosítani, ha valamelyik jelentkezési helyen nem sikerült az alkalmassági vizsga, hiszen ez esetben az adott szakra sikertelennek számít a jelentkezés.

Akik meggondolták magukat és már nem szeretnének valamelyik megjelölt jelentkezési helyre bejutni, azoknak a sorrend módosítása helyett előnyösebb a jelentkezési hely visszavonását – törlését – választaniuk. Ez ugyanis nem számít bele az egyszeri sorrendmódosításba, és így arra van még lehetőség – olvasható a tájékoztatóban.

A februárban induló keresztféléves képzésekre közel hatezren jelentkeztek, közülük legtöbben állami ösztöndíjas mesterképzéseket jelöltek meg első helyen. A tájékoztatás szerint az első helyes jelentkezéseket nézve 4971-en mesterképzést jelöltek meg, 665-en alapképzést, 156-an felsőoktatási szakképzést választottak, osztatlan mesterképzést pedig 35-en céloztak meg első helyen. Szintén az első helyes jelentkezéseket figyelembe véve 4773-an jelöltek meg állami ösztöndíjas mesterképzéseket. (A 2015. évi keresztféléves felsőoktatási felvételi eljárásban állami ösztöndíjas formában csak mesterképzéseket indíthattak az intézmények.)

A jelentkezők szakválasztása alapján az első helyes kérelmeknél (függetlenül a finanszírozási formától és a munkarendtől) mind az alap-, mind pedig a mesterképzésnél elmondható, hogy főleg a gazdaságtudományok és a műszaki képzési területek szakjai a legnépszerűbbek. Alapképzésen a gazdálkodási és menedzsment, a pénzügy és számvitel, továbbá az emberi erőforrások szakok kerültek dobogóra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top