Aktuális

Máris vannak áldozatai a fagynak

Azt azonban nem tudni pontosan, hányan haltak meg miatta. A Magyar Szociális Fórum (MSZF) szerint december közepéig huszonöten fagytak meg Magyarországon, ellenben Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke azt állítja, hogy nem létezik pontos kimutatás – írja keddi cikkében a Népszabadság.

Az MSZF szerint november végéig tízen, november vége és december közepe között tizenöten fagytak meg, többségükben a szabad ég alatt. A legfiatalabb áldozat 36, a legidősebb 73 éves volt. Az adat teljesen megbízható forrásból származik – mondta a Népszabadságnak Simó Endre, az MSZF alapítója, szervezője. Az elmúlt négy évben 1200-1300 ember fagyott meg – tette hozzá.

Vecsei Miklós szerint a statisztikák meglehetősen esetlegesek, egzakt, pontos kimutatás nem is létezik. “A mentőkön múlik, hogy mit neveznek meg a halál okaként. Gyakran szívmegállást vagy valamilyen betegséget jelölnek meg, de ugyanilyen erővel a kihűlés is bekerülhetne a hivatalos papírokba. Az utcán élő emberek keringése a téli időszakban elképesztően leromlik, a hidegben eltöltött hetek és hónapok döntő szerepet játszanak a tragédiákban” – hangsúlyozta. Nem is beszélve arról: ha egy hajléktalan kórházban veszti életét, eleve nem sorolják azok közé, akik fagyhalált haltak. Annyi biztos, hogy a máltaiak gondozottjai közül csak a főváros budai részén már ketten meghaltak kihűlés miatt – mondta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top