Aktuális

Havazás: másodfokú riasztást adtak ki több megyére

Több nyugat-magyarországi megye számos járására másodfokú figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat vasárnap kora délután. Az érintett területeken már a következő órákban készülni kell arra, hogy a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet. A katasztrófavédelem azt kéri, hogy aki teheti, ne induljon útnak. Győr-Moson-Sopron megyében csak a hólánccal rendelkező autók léphetnek be Magyarországra.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint Bács-Kiskun, Baranya, Somogy, Tolna, Zala és Győr-Moson-Sopron megye több járására adtak ki hófúvás miatt másodfokú riasztást. A Nyugat-Dunántúl további területein, valamint a déli országrészben is több járásban elsőfokú riasztás van érvényben.

Havazás Budapesten Fotó: MTI
Havazás Budapesten – fotó: MTI

A meteorológiai szolgálat azt írta: az esti órákig az ország délnyugati felén további jelentős havazás várható. A szél fokozatosan erősödik, ezért a hóval borított tájakon helyenként erős hófúvás lehet.

Délen mindenhol esik a hó

Az Útinform vasárnap déli összesítése szerint a Lenti–Paks–Makó vonaltól délre szinte mindenhol esik a hó, Kaposvár és Hódmezővásárhely térségében intenzív a havazás. Az M1-es és az M7-es autópálya burkolata végig sónedves, az M43-as latyakos, de jól járható.

Behavazott autók Nagykanizsán Fotó: MTI
Behavazott autók Nagykanizsán – fotó: MTI

A Dunántúl nagy részén a főutak burkolata sónedves, hókásás szakaszokra Vasvár, Nagykanizsa és Mohács környékén, latyakos burkolatra pedig Szombathely, Ajka, Lenti és Mohács térségében számíthatnak a közlekedők.

Havas utak

Az intenzív havazás miatt egyelőre havas a főutak burkolata Baranya megye nagy részén és Nagyatád környékén, Kiskunhalas és Szeged térségében pedig latyakos szakaszok lehetnek. A keleti országrészben az Északi-középhegységben, az Alföldön és a Nyírségben sónedves a burkolat. A mellékutak a Dunántúlon mindenhol latyakosak, hókásásak, letaposott havasak.

Havazás Pécsett Fotó: MTI
Havazás Pécsett – fotó: MTI

A Dunántúl középső részén, valamint a Balaton keleti medencéjében és Kaposvár környékén közepes erejű szél fúj, Vasvár környékéről és az M7-es autópálya eszteregnyei szakaszáról viszont erős széllökéseket jelentettek. Nagyobb fennakadásról vagy balesetről az elmúlt órákban nem kaptak bejelentést.

Katasztrófavédelem: aki teheti, ne induljon útnak

A katasztrófavédelem arra kéri az autósokat, hogy aki teheti, ne induljon útnak azokon a területeken, amelyekre másodfokú riasztást adtak ki hófúvás veszélye miatt. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője felhívta a figyelmet: aki mégis autóba kényszerül, mindenképpen tájékozódjon a közúti, meteorológiai viszonyokról, és csak a téli közlekedésre alkalmas gépjárművel induljon útnak.     

Mukics Dániel azt javasolta: téli gumi, hólánc és fagyálló folyadék mellett készítsenek be ivóvizet, takarót, elemlámpát, láthatósági mellényt és térképet vagy GPS-t is a kocsiba. Az aktuális meteorológiai riasztásokról és útviszonyokról a katasztrófavédelem honlapján, Facebook-profilján, a VÉSZ-alkalmazáson (http://vesz.katasztrofavedelem.hu), valamint az Útinform (http://utinform.hu) és a meteorológiai szolgálat (http://met.hu) oldalán lehet értesülni.

Csak hólánccal rendelkező autókat engednek be

Csak a hólánccal rendelkező autók léphetnek be Magyarország területére a Győr-Moson-Sopron megyei határátkelőhelyeken – közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője vasárnap.

Ruskáné Takács Anita elmondta, hogy a Megyei Védelmi Bizottság döntése értelmében vasárnap 17 órától a Szlovákia, illetve Ausztria felől érkezőknek nem kötelező feltenniük a hóláncot, azonban az autókban rendelkezniük kell vele, mivel az utakon nagy mennyiségű hóra, illetve hóátfúvásokra kell számítani.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top