Aktuális

Kicsoda Colleen Bell, az új amerikai nagykövet?

Botrányok, indulatok és jó sok személyeskedés után megszavazta kinevezését a szenátus, így hamarosan átveheti az amerikai nagykövetség vezetését André Goodfriendtől. Íme hat dolog, amit érdemes tudni az új budapesti amerikai nagykövetről.
Kicsoda Colleen Bell?
  • Eddig Los Angelesben élt, most Budapesten fog. Az elmúlt húsz év alatt ő az Egyesült Államok negyedik női budapesti nagykövete.
  • Colleen Bradley néven született Evanstonban, Illinois államban, 1967-ben. 1991-ben ment feleségül gyerekkori szerelméhez, Bradley Bellhez, a Gazdagok és szépek (The Bold and the Beautiful) című romantikus szappanopera író-produceréhez. Négy gyermek édesanyja.
  • Közgazdaságtant és politikatudományt tanult, de férjének köszönhetően a filmbiznisz felé fordult. Gyerekei születésekor teljes állású anyuka lett, és művészeti, környezetvédelmi és hátrányos helyzetűekkel foglalkozó alapítványok, valamint a Demokrata Párt részére gyűjtött adományokat. A Természeti Kincsek Védelmének Tanácsa nevű szervezet feje, a Los Angeles Megyei Képzőművészeti Múzeum, a Zenei Központ és a kaliforniai egyetem nemi erőszak utáni rehabilitációs központjának igazgatótanácsi tagja, a Childrens Institute Inc. alelnöke volt. 2012-ben az Előadó-művészetek John F. Kennedy Központjának kurátorává választották, ebben az évben visszatért teljes munkaidőbe dolgozni.
  • A Bellek, a filmipar legtöbb jómódú családjához hasonlatosan, mindig is meggyőződéses demokraták voltak. Az opensecrets.org szerint a szappanopera-producernek 800 ezer dollárt, a New York Times szerint 2011-ben és 2012-ben összesen 2 101 635 dollárt sikerült összekalapoznia Obama 2012-es kampányához. Ezen nincs mit csodálkozni: a Demokrata Pártban bevett szokás, hogy lobbistáinak nagyköveti pozíciókkal hálálja meg munkájukat. Emiatt röppent fel az a hír is, hogy az amerikai Vogue rettegett főszerkesztője, Anna Wintour lehet londoni vagy párizsi nagykövet. A ridegségéről ismert Wintour mégsem kapta meg a kinevezést, hiába gyűjtött a hírek szerint mintegy 40 millió dollárt. Obama kormányát emiatt jobbról és balról egyaránt támadják, pedig Európában is gyakorlat, beleértve Magyarországot is, hogy pártközeli emberek kapnak nagyköveti pozíciókat.
  • Colleen Bellnek nincs sem külpolitikai, sem jelentősebb diplomáciai tapasztalata, és semmilyen módon nem kötődik Magyarországhoz. Előző szenátusi meghallgatására sem különösebben készült föl. Miután a két ország közötti katonai és kereskedelmi egyezményeket szépen felsorolta, azt már nem tudta ecsetelni, mik az Egyesült Államok elemi stratégiai érdekei Magyarországon.
Bradley Bell, Colleen Bell, Charlotte Bell and Oliver Bell
Bradley Bell, Colleen Bell és gyerekeik, Charlotte és Oliver

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top