Aktuális

“Egy nő sincs, akit ne ribancoztak volna már le” – tüntetés lesz Budapesten

Figyelemfelkeltő vonulásos demonstráció lesz ma a Deák térről indulva. A szervezők a nők elleni erőszakról készült rendőrségi oktatóvideó miatt vonulnak utcára.

Mi is több cikkben beszámoltunk a rendőrség félresikerült nemierőszak-ellenes kampányfilmjéről, amely külföldön és idehaza egyaránt komoly felhördülést váltott ki, mivel azt sugallja, hogy a nő is hibás lehet abban, ha nemi erőszak áldozatává válik.

A vasárnapi tüntetést szervező civil csoport tagjai is felháborodtak ezen a kisfilmen. Azt írják:

“Egy nő sincs, akit ne ribancoztak volna már le: ha rövid a szoknyája, ha mély a dekoltázsa, ha van kedve a szexhez, ha nincs kedve a szexhez, ha visszautasít valakit, ha a másikat nem utasítja vissza, ha leszbikus, ha biszexuális, ha beszél a szexről, ha sok szeretője volt, ha túl kevés szeretője van, ha van gyereke, ha nincs gyereke, ha férjnél van, ha nincs férjnél, ha magabiztos, vagy ha kiáll a jogaiért. Nem vagyunk hajlandóak a sovinizmus igényeihez alakítani öltözködésünket, külsőnket és viselkedésünket.”

Azt szeretnék elérni, hogy a rendőrség vonja vissza az oktatóvideót, és lássa be, hogy az káros és nem célravezető. Emellett követelik, hogy a rendőrség hatékonyan tájékoztassa az állampolgárokat, védje az áldozatokat és üldözze az elkövetőket. Az eseményhez a Facebookon már csaknem másfél ezren csatlakoztak.

A demonstrálók négykor indulnak a Deák térről a Kossuth térre, majd onnan vissza a Belügyminisztériumhoz. A csatlakozni szándékozókat arra biztatják, hogy öltözzenek kihívóan, ezzel is nyomatékosítva, hogy az nem jogosít fel senkit semmire.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top