Aktuális

Szexuális támadás elleni önvédelemre tanítják az egyiptomi nőket

Tizenhat akciónapot tartanak a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja alkalmából. Egyiptomban riasztó méreteket öltenek a szexuális támadások, ezért különösen fontosak az ilyen események.

A rendezvénysorozat keretében önvédelemre oktatják a nőket, és az egyetemeken tájékoztató napot szerveznek. Itt felhívják a figyelmet arra is, hogy a férfiaknak mekkora szerepük van a nemek közötti egyenlőség megteremtésében.

Az ENSZ tavaly végzett felmérése szerint az egyiptomi nők több mint 93 százaléka vált a szexuális zaklatás valamely formájának áldozatává. Néhány hónapja bejárta a világhálót az a videofelvétel, melyen egy fiatal lány a kairói Tahrír téren vált szexuális erőszak célpontjává. A 2011 óta zajló tüntetések alatt számos hasonló atrocitás ért nőket a forradalom jelképes helyszínén.

Az egyiptomi társadalomban sokáig nem tartották bűnnek a szexuális zaklatást. Az országban júniusban lépett életbe egy törvénymódosítás, amely az észak-afrikai ország történelmében először minősítette bűnnek a tettet: az elítéltek 6 hónaptól 5 évig terjedő börtönbüntetéssel számolhatnak.

A november 25-én indult akciónapok a nemek egyenlőségével és a nők felemelkedésével foglalkozó ENSZ-szervezet (UN Women) globális kampányának keretein belül zajlanak, és az emberi jogok december 10-i világnapjával érnek véget.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top