Aktuális

Vége: a megmaradt magánnyugdíj-pénztári pénzeket is viheti az állam

A megmaradt magánnyugdíj-pénztári pénzeket is elveheti az állam. Jelenleg 60 ezer ember 200 milliárd forintnyi pénzéről van szó.

A Varga Mihály által pénteken benyújtott törvényjavaslat szerint, meg kell szüntetni azt a pénztárat, amelynél a taglétszámhoz képest a befizetők aránya nem éri el a 70 százalékot a fél éves vizsgálati periódusban – írja az Index.hu, s hozzáteszi azt is, hogy piaci információk szerint a tagdíjfizetési arány ennek töredéke, ami azt jelenti, hogy a tagok aktivizálódásának hiányában a szektor megszűnésre van ítélve.

A kormány 2012-ben alakította át a magánnyugdíj-pénztári rendszert, akkor kellett a tagoknak nyilatkozniuk arról, hogy visszatérnek-e az állami nyugdíjrendszerbe.

Akkor 3000 milliárd forintot kezeltek a magánpénztárak, sokan attól féltek: ha maradnak, elesnek az állami nyugdíjtól, így a pénztártagok többsége az állami rendszer mellett döntött, ahol az ígéretek ellenére a mai napig sem jöttek létre az egyéni nyugdíjszámlák.

A magánnyugdíj-pénztárak többsége az intézkedés után megszűnt, hat pénztár maradt, náluk jelenleg 60 ezer ember 200 milliárd forintnyi pénzét kezelik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top