Aktuális

Te biztos vagy benne, hogy nem drogozik a gyereked?

Kati, gina, zene, krokodil és társaik. A drogok új generációja beépült a mindennapokba, szinte már a fejünket is alig kapjuk fel, ha hallunk róluk. Pedig ma már fillérekért férhetnek hozzá a fiatalok rettenetes szerekhez. Tudni viszont alig tudunk róluk valamit. És éppen ez az, ami különösen aggasztó.

Szinte alig telik el nap, hogy ne hallanánk drogtól rosszul lett fiatalokról, magukból kivetkőzve őrjöngő emberekről. Egy közelmúltban napvilágra került felmérés rémisztő adatokat tárt elénk: az elmúlt négy évben csaknem ötven százalékkal megnőtt az amfetaminszármazékok fogyasztása a középiskolások körében idehaza. Laikus számára ezek az adatok minimum félelmetesek. És különösen nagy veszélyt jelentenek a dizájnerdrogok is.

De mekkora a baj valójában? Mikor gyanakodjanak a szülők, és mit tehetnek, ha kiderül, hogy kábítószert fogyaszt a gyermekük vagy más hozzátartozónk? A Péterfy Sándor Utcai Kórház toxikológiai osztályának főorvosával, dr. Bozzay Krisztinával beszélgettünk.

Tényleg nagy a baj

Nem a drog jelensége új keletű, sokkal inkább az, ami a különböző anyagokkal történik már a készítésük fázisában. A dizájnerdrogok esetében sokszor a fogyasztónak, a dílernek és a toxikológus szakembereknek sincs fogalmuk arról, hogy mit vitt be a szervezetébe az illető. “A dizájnerdrogok amfetamin- és metamfetamin-alapú anyagok. Nagyon gonosz szerek, mert brutálisan szennyezettek. Nem tudni, mi van bennük, milyen tisztaságúak az eredeti anyagok, és a különböző oldószerekből mit és mennyit használnak fel hozzájuk” – magyarázza dr. Bozzay. Mindez persze nemcsak azt eredményezi, hogy jóval kiszámíthatatlanabb a hatás, hanem azt is, hogy a kevésbé tiszta anyagokat jóval olcsóbban lehet eladni a vevőknek, mint a korábban használt drogokat. Így a vásárlók egyre szélesebb rétegből kerülnek ki: korábban egy alacsony fizetésből élő felnőtt vagy éppen egy zsebpénzéből gazdálkodó kamasz nem engedhette meg magának, hogy kokaint vagy speedet használjon. A dizájnerdrogok viszont számukra is megfizethetők. Tehát többen, könnyebben és fiatalabban férhetnek hozzá a keményebb drogokhoz, mint tíz vagy húsz évvel ezelőtt.

Te biztos vagy benne, hogy nem drogozik a gyereked?

Ki a veszélyeztetett?

A mostani fogyasztók nagyon fiatalok. Általában zilált a családi hátterük, rengeteg a súlyos depressziós és a figyelemzavaros. Ezeknek a gyerekeknek szinte kilépés mindez a saját világukból. Nagyon ritka, hogy rendezett családi háttérrel valaki ilyen szerekhez nyúlna, de legalábbis lényegesen kisebb az esély” –  mondja el dr. Bozzay Krisztina. Hozzáteszi: a droghasználó fiatalok elsődleges célja nyilván az örömérzet, kérdés azonban, hogy milyen áron érhetik ezt el. “Annyit kérdeztem ezeket a gyerekeket erről, hiszen sokszor rosszul vannak, előfordul, hogy rendőrök hozzák be őket bilincsben, mert annyira tombolnak. De azt válaszolják, ők sem tudják, miért csinálják, és hogy »az első egy-két perc olyan jó volt«.”

Enikő (33): A nővérem az egészségügyben dolgozik, és volt egy időszak, amikor iszonyatosan leterhelt volt. Ez nagyjából tíz éve történt. Akkor már külön éltünk a szüleinktől, nem is túl jó velük a viszonyunk. Az apánk alkoholista, az anyánk pedig még mindig vele él. Nem találkoztunk sűrűn a nővéremmel sem, de észrevettem, hogy megváltozott. Érdektelen lett, nagyon lefogyott, szétszórt volt és nemtörődöm. Pedig általában imád elemezni és eléggé kritikus is. Persze aggódtam, de fel sem merült bennem, hogy drog lehet a háttérben, mert folyamatosan dolgozott, állandóan éjszakázott és hétvégézett, ráadásul egy olyan csávója volt, aki verte, úgyhogy bőven találtam magyarázatot rá, hogy miért van olyan állapotban, amilyenben. Ez az állapot bő egy évig tartott. Aztán szakított a pasival, munkahelyet váltott, és már nem dolgozott heti 60 órát, szóval normalizálódott az élete. Nem olyan régen vallotta be, hogy akkoriban gyakorlatilag napi rendszerességgel tolt speedet és extasyt, hogy bírja a tempót, és hogy ezért nézett ki úgy, ahogy. Nagyon kontrollálta közben a dolgot, mindig tudta, hogy hol a határ, és volt olyan, hogy saját magának kötötte be a cukor-só infúziót, hogy ne legyen baj. Aztán végül azért hagyta abba az egészet, mert tudta, hogy hova vezetne, ha folytatná. Magától állt le, végig is csinálta, azóta alkoholt sem iszik egy kortyot sem, és a cigiről is leszokott. Valószínűleg erőszakosabbnak kellett volna lennem, amikor láttam, hogy valami nem stimmel. Most már biztosan az lennék.

Jó, ha tudjuk, hogy mi és mit okoz

A dizájnerdrogokról szóló hírek miatt sok szülő aggódva figyeli a gyerekét, keresi azokat a tüneteket és jeleket, melyek bajt jelenthetnek. Ha úgy érezzük, hogy okunk van az aggodalomra, akkor sem mindegy viszont, hogy mi az, ami miatt aggódnunk kell. A toxikológus szerint a fiatalok mintegy 40 százaléka kipróbálja a cannabist és nem szűnt meg a tiszta amfetaminok használata sem. Ezeknek viszont nemcsak a hatásuk más, de tüneteikben is eltérnek egymástól. Jó ezzel szülőként is tisztában lenni.

Te biztos vagy benne, hogy nem drogozik a gyereked?

Cannabis: Kapudrogként szokás emlegetni, hiszen a kemény drogot fogyasztók közül is sokan füves cigivel kezdték. Fontos viszont tisztában lenni azzal is, hogy a füvet kipróbálók és fogyasztók közül nagyon kicsi azok aránya, akik ezt követően kemény droghoz nyúlnak. “Egy-egy fogyasztástól nem nagyon lesz baja senkinek – fűzi hozzá a főorvos. – Az lehet a veszélye, hogy mivel kellemes hatása van, gyakrabban kezdi használni az illető. Így pedig könnyű rákapni.” A nagy mennyiségű, rendszeres használat pedig már tud problémákat okozni.

A fű kellemes tompultságot, könnyedséget okoz, oldja a gátlásokat. Olyan, mint egy kellemes spiccesség, kicsit minden lassabbá és kellemesebbé válik. Előfordulhat azonban, hogy valaki émelyegni vagy hányni kezd tőle, esetleg pánik tör rá, mert nem érti, mi történik vele. Hatása alatt gyakran piros a fogyasztó szeme, esetleg lassabb a reakcióideje. Rendszeres fogyasztása a rövid távú memóriára hat rosszul, közömbössé tehet, rontja az empátiás készséget és így a szociális kapcsolatokat is. A fű elhagyása testi tünetet nem okoz. Pszichés tünet lehet viszont tartós fogyasztás abbahagyása után az ingerlékenység, feszültség, agresszió.

“Tiszta” amfetaminszármazékok (kokain, speed, extasy): Ezek a szerek kiszorulóban vannak, helyüket folyamatosan veszik át a dizájnerdrogok. Eredendően azért kedveltek, mert hatásuk alatt minden sokkal élénkebbé válik, minden nagyon kiélezett és nagyon szép. Felfokozottak az érzések, tisztábbak és élesebbek a színek, erős örömérzetet okoznak. A dizájnerdrogok használói főképp ezeket az érzéseket remélik az általuk használt anyagoktól is – nem véletlenül, hiszen a dizájnerdrogok amfetamint és metamfetamint tartalmaznak. Ezektől megugrik a pulzus és a vérnyomás, ami ijesztő és pánikkeltő lehet, a túlpörgés pedig erős kimerültséghez, kiszáradáshoz vezet. Amfetamin fogyasztásakor erősen kitágulnak a pupillák, szapora a szívverés, majd később súlyos kimerültség léphet fel akár úgy, hogy a még mindig tartó nyugtalanság miatt az illető képtelen elaludni.

Dizájnerdrogok: A hatás szinte teljesen kiszámíthatatlan. Bár az amfetamin pozitív hatásait várhatják a fogyasztók, az adalékanyagok változatosságától és az ismeretlen összetételek miatt lehetetlen megjósolni, mit fog tapasztalni a használó. Van olyan szer, melytől a fogyasztó megállás nélkül vakarózik, máskor súlyos hallucinációktól szenved, tomboló agresszió is törhet rájuk vagy éppen teljes tompultság. Származékdrog a biofű is, mely nevével ellentétben egyáltalán nem természetes anyag, hanem szintetikus cannabis. Mivel az adalékok már nagyrészt ismeretlenek és ellenőrizhetetlenek, ezért a tünetek a dizájnerdrogokhoz hasonlóan itt is rendkívül változékonyak.

Te biztos vagy benne, hogy nem drogozik a gyereked?

Honnan tudjuk, hogy ideje lépni?

Gyerekeknél, kamaszoknál a leginkább egyértelmű és biztos jel az iskolai teljesítmény durva és tartós romlása, a krónikus lógás. Kamaszkorban persze előfordulhat az életkorból fakadóan is, hogy romlanak a jegyek és kihagy egy-egy órát a gyerek. Itt azonban ennél többről van szó: gyakorlatilag napok, esetleg hetek teljes kihagyásáról, eltűnésről, ezen felül látványos és indokolatlan, határozott viselkedésváltozásról, mely túlmutat az életkori sajátosságokon.

Márta (54): A lányom 15 éves kora óta drogozik. Most 18 éves, ha minden jól megy, akkor idén fog érettségizni. Nem nagyon tudom, mennyire éljem bele magam, el vagyunk keseredve, de már kicsit fel is adtuk a volt férjemmel, azt hiszem. Állítólag fél éve nem használ semmit, de elveszett a bizalom. Figyelem, hogy mit látok rajta, a viszonyunk már nem is tudom, lehet-e valaha a régi. Mindannyiunkat megviselt ez az egész. Nem láttam rajta drámai változást, kicsit magának való lett, így indult – de melyik kamasz nem ilyen. Akkoriban sokat veszekedtünk, nem sokkal korábban váltunk el a férjemmel. Utólag kiderült, hogy a gyerek engem okolt miatta. Ennek tudtam be a viselkedését is. Nem volt nagy bulizós, inkább a barátaival volt sokat együtt, néha náluk is aludt. Aztán egyszer felhívott az osztályfőnök, hogy a szünetben füvet adott el a lányom valakinek a folyosón, és hogy rengeteg az igazolatlan órája. Én erről nem tudtam. Elvittem pszichológushoz, ott azt mondták, minden rendben van vele. Meg is nyugodtam, de aztán találtam a tárcájában valami port. Kérdőre vontam, de a mai napig nem tudom, hogy mi volt az. Azt állította, nem az övé, de nem hittem el. Ezután persze folyton veszekedtünk. Volt olyan időszak, hogy nem is engedtem el iskolán kívül sehová, de ezt nem lehet sokáig fenntartani. Fél évvel ezelőtt egy reggel sírva és remegve jött haza. Azt mondta, hogy összeveszett az apjával – elvileg aznap nála aludt –, de másnap bevallotta, hogy egy buliban voltak a barátaival. Ott többen kipróbáltak valamit, aminek nem tudta a nevét, és az egyik fiú rosszul lett, és mindannyian nagyon megijedtek. A lányom azt mondja, ő nem próbálta ki azt a szert, de nem tudom, mit higgyek. Most úgy látom, mintha normalizálódott volna a helyzet, nem nagyon emlegeti a korábbi barátokat, szerintem megijesztette az, ami történt. Nem is nagyon jár sehová. De én készenlétben vagyok. Jó lenne előrepörgetni az időt, hogy már tényleg megnyugodhassak.

Mit tehetünk és kihez fordulhatunk?

A hivatalos segítségnyújtás fórumai az addiktológiai ambulanciák, rehabilitációs intézetek. Itt bárki kaphat szakmai segítséget. “Odáig kell eljutni, hogy kiemelje a szülő a gyereket a közegből, akár úgy is, hogy bezárja a lakásba és végigvárja vele a három hetet, míg kitisztul a szervezete” – javasolja dr. Bozzay Krisztina. Vészhelyzetben hívhatunk mentőt is. De a legfontosabb annak elérése, hogy maga a fogyasztó is meg akarjon gyógyulni.

Te biztos vagy benne, hogy nem drogozik a gyereked?

Mindez akár el is kerülhető…

Sok téma kapcsán elmondható, hogy megelőzéssel lehet igazán sokat segíteni, a drogok – és különösen a dizájnerdrogok – kapcsán ez különösen igaz. A valóban komoly problémák ugyanis őszinte és hiteles beszélgetésekkel elkerülhetők, hiszen a tájékozottság megfelelő eszköz ahhoz, hogy egy szárnyát és felelősségét próbálgató középiskolás is jó döntéseket tudjon hozni.
“A gyerekek 10-12 éves korban nagyon fogékonyak az egészségükre. Ekkor már lehet velük érdemben beszélni, akár filmek vagy utcán látott helyzetek és emberek apropóján – tanácsolja a főorvos. – Nem szabad halálra rémíteni őket, ahogyan hazudni sem. De magyarázni és beszélgetni igen, ebben pedig sokat segíthet, hogy ma már minden iskolában vannak drogprevenciós előadások. Ehhez persze az kell, hogy valamennyit a szülő is tudjon minderről és tájékozott, őszinte legyen. Így válik a beszélgetés során hitelessé, így tud érdemben megelőzni és segíteni.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top