Aktuális

Magyarok Angliában: megszólaltak a szendvicsgyár dolgozói

A Greencore cég sztrájkkal nézhet szembe amiatt, hogy Magyarországról akarják toborozni a munkásokat új, northamptoni gyárukba. Folytatódik a nagy brit–magyar szendvics- és munkaerő-hisztéria.

Meghirdették az állást, de nem jelentkeztek

Ahogy azt mi is megírtuk, Anglia legnagyobb szendvicsgyára azt nyilatkozta, hogy nem találnak elég brit munkaerőt a gyár működtetéséhez, ezért iderepültek hozzánk, hogy 300 magyar munkavállalót vigyenek Angliába, Northamptonbe, miközben ebben a városban több mint 7800 fő a munkanélküliek száma. A Greencore szerint az ottani munkanélküliek nem vállalják el ezt a fajta a munkát, ezért keresnek nálunk embereket a feladatra. Most azonban megismerhetjük a másik oldal véleményét is.

A Mirrornak nyilatkozott a Greencore gyár egyik munkása: elmondása alapján a gyár vezetőinek magyarországi látogatása nagy felháborodást és dühöt váltott ki a munkások körében, és béremelést akarnak, amiért sztrájkolni is hajlandóak. A Greencore ugyanis úgy tűnik, az ottani viszonyok között alaposan alulfizeti az alkalmazottait a 6,50 fontos (kb. 2550 Ft) órabérrel, és nemrég visszautasította az óránkénti 6 pennys béremelési kérésüket.

Megszólaltak a szendvics gyár dolgozói

Ezekről panaszkodnak a kinti dolgozók

A munkás a cikkben a munkavállalók kihasználásával vádolja a céget. Elmondása szerint a dolgozók fele valóban kelet-európai országokból érkezett, de megkülönböztetésről szó sincs, mivel mindenkivel ugyanolyan mostohán bánnak.

“Az emberek fejét leüvöltik, ha nem dolgoznak elég gyorsan, és a munkások félnek megtagadni a túlórát, mivel az kirúgást von maga után. A legkisebb dolgokért is terrorizálnak minket, onnan kezdve, hogy hogyan töltjük a kötelező szabadidőnket, egészen odáig, hogy túl sokat beszélgetünk szerintük, miközben dolgozunk.”

Az édességrészleg 700 munkavállalója – akik közel hárommillió karácsonyi sütit állítanak elő egy évben – közül is megkérdeztek párat, ők is szörnyűnek titulálták a munkakörülményeket. Azt mondták, extrém hőmérsékleten kell dolgozniuk, a kézzel készített sütik hatalmas kemencékben készülnek, a hűtött munkaterületeken pedig öt fok az állandó hőmérséklet.

Megszólaltak a szendvics gyár dolgozói

A dolgozók perre mentek az összesen 1,2 millió fontos kifizetetlen bértömeg miatt

A bennfentesek szerint a fizetések miatti hangulat forrósodik. A Greencore 2010-ben felfüggesztette a prémiumok kifizetését, a recesszióra hivatkozva. Ezek a pénzek a dolgozókhoz azóta sem érkeztek meg, pedig a megállapodás szerint a következő évben mindenkinek visszamenőleg járt volna. A dolgozók perre mentek az összesen 1,2 millió fontos (kb. 480 millió forintos) kifizetetlen bértömeg miatt.

Egy belső forrás így vélekedik a dolgokról: “Egy cég, ami a tavalyi évben 76,5 millió fontos nyereséget könyvelt el, minimálbéren foglalkoztatja az alkalmazottait, miközben azt kommunikálja, hogy senki sem akar dolgozni náluk, de ez nem igaz. Kihagyják belőle a miértet: hogy egy ekkora haszonnal működő cégnél senki nem akar alamizsnáért dolgozni. Ez az oka annak, amiért a vezetés Magyarországon toboroz munkavállalókat.”

A szakszervezet 125 munkás bérének emelésével kereste meg a vezetőséget, kétszázaléknyi emelést követelve, de a cég egy százaléknál többet nem hajlandó adni. A munkások aggódnak, hogy a cég a teljes alkalmazotti kört lecserélné, és külföldi dolgozókkal töltené be a helyeket. A Greencore szerint ők tisztességesen meghirdettek minden állást a helyiek között, de nem találtak jelentkezőket, ami azért érdekes, mert például a Carlsberg cég 1200 munkást tudott toborozni a közelmúltban ugyanott.

A Greencor szóvivője az elmúlt héten elmondta: a fizetésekkel kapcsolatos tárgyalások még zajlanak, egy átlagos munkás a cégnél átlag 30 órát dolgozik egy héten, néhányan jönnek csak reggelente kisegíteni, amennyiben ez nem szükséges, ők másnap kapnak munkalehetőséget. A túlórákkal kapcsolatban megjegyezte, hogy azok önkéntes alapon zajlanak, semmiféle felsőbb szintű beosztás nem történik ezzel kapcsolatban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top