Aktuális

Öngyilkos merényletet követtek el a női jogok szószólója ellen

Öngyilkos merényletet követtek el vasárnap Kabulban egy szókimondó afgán képviselőnő ellen, aki túlélte a támadást, ám három civil meghalt, 22 megsebesült – közölte a helyi rendőrség.

Az utóbbi hónapokban megsokszorozódtak a tálib felkelők támadásai az amerikai támogatást élvező afgán kormány és szövetségesei ellen. A NATO által vezetett nemzetközi erők a tervek szerint az év végéig kivonulnak Afganisztánból. Sukria Barakzai a női jogok szószólója és Asraf Gáni afgán elnök feltétlen szövetségese.

Hasmat Stanekzai, a kabuli rendőrség szóvivője elmondta: hogy Barakzai könnyebben megsebesült, de egészségi állapota jó. Három civil ugyanakkor meghalt, 22 másik megsebesült a merényletben, amelyet egy öngyilkos támadó hajtott végre.

Korábban olyan hírek is megjelentek a közösségi portálokon, hogy a terrorcselekményben meghalt a képviselőnő lánya, de ezek az értesülések a rendőrségi szóvivő szerint nem bizonyultak igaznak.

Barakzai egy 2005-ös interjúban arról beszélt, hogy titkos leányiskolát működtetett a tálibok öt évig tartó uralma idején, amikor a szélsőségesek nőket érintő, súlyos korlátozásokat vezettek be.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top