Aktuális

Zuhanyzókat kapnak a hajléktalanok a Vatikánban

A Szent Péter tér oszlopsorai alatt lévő, zarándokok számára kialakított mosdókban három zuhanykabint állítanak fel – közölte csütörtökön a La Stampa című napilap.

Az ötlet Konrad Krajewski pápai főalamizsnástól származik. A lengyel érsek foglalkozik a pápa megbízásából a szegényekkel, akik a Vatikánt övező utcákban éjszakáznak. A pápa nevében Krajewski ételt és pénzt oszt.

“A hajléktalanok arról számoltak be, hogy Rómában mindig van mit enni. Gondot jelent viszont a tisztálkodás – mondta el a főalamizsnás a lapnak. – Sokkal egyszerűbb ételt osztani, mint hozzáférést biztosítani a zuhanyzókhoz. Gondoskodni kell törölközőkről és önkéntesekről, akik ezzel foglalkoznak” – tette hozzá az érsek, aki fodrásziskolákkal is felveszi a kapcsolatot, hogy rendszeres hajvágást biztosítson a hajléktalanoknak.

Krajewski minden este meglátogatja az utcán élőket: télen-nyáron bevetésen van a Vatikán körüli utcákon, élelmiszert és termoszban forró teát visz a hajléktalanoknak. A Szent Anna-kapunál őrködő Svájci Gárda azt a parancsot kapta, hogy minden rászorulót engedjenek a közeli alamizsnaosztó irodához. Olykor pénzt kérni jönnek ide az otthontalanok, néha pedig az érsek rohan el számukra a Vatikán közeli gyógyszertárába orvosságért.

A pápai főalamizsnás irodája – 11 munkatárssal – a Vatikánon kívüli római utcákban található. Az alamizsna az egész világból az egyházfőhöz érkező adományokból származik, de évi 250 ezer euró (mintegy 76 millió forint) azokból az apostoli áldásokból jön össze, amelyeket a Vatikán pergamenen árul keresztelőkre, esküvőkre 5–15 euróért.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top