Aktuális

Súlyos jogszabálysértés vagy illegális iskolabezárás Ferencvárosban?

Bezárják a Szegényeket és Rászorultakat Segítő Alapítvány (SZERSA) fenntartásában működő iskolát Budapesten. Nem először fenyegeti ez az intézményt, az érintettek szerint jogszerűtlenül. Korábban azonban számos visszásságot tártak föl az iskolában.

Határozat nélkül nem lehet bezárni

Az Abcúg beszámolója szerint az Oktatási Hivatal álláspontja alapján az iskola már hétfő óta nem nyithatna ki, de a vezetés ellenáll. Minderről az ATV-ben beszélt Orsósné Varga Mária, a SZERSA Alapítvány elnöke. Orsósné szerint az ügyben Balog Zoltánhoz, az emberi erőforrások miniszteréhez fordultak segítségért, és arra kérték, hogy bírálja felül a szerintük jogsértő határozatot.

Az iskolában olyan hátrányos helyzetű, veszélyeztetett és tanulási problémával küzdő diákok tanulnak, akik a különböző szakmák (kőműves, szakács, szociális gondozó, pincér) elsajátítása mellett érettségit is szerezhetnek.

A határozat az alapítvány szerint azért jogszerűtlen, mert a fővárosi kormányhivatal még 2014 januárjában elkezdett egy törvényességi vizsgálatot, és ezt a vizsgálatot a mai napig nem zárta le. Az iskolát egy évvel korábban is vizsgálták, és két alkalommal be is akarták zárni, de a döntést mindkét alkalommal megfellebbezték, az Oktatási Hivatal pedig új eljárásra kötelezte a kormányhivatalt. Azonban úgy tűnik, hogy a hivatal mostanra feladta, és hagyná, hogy bezárják az iskolát. Ezt pedig határozat nélkül nem lehet megtenni – mondja Orsósné.

Már többször is volt gond az intézménnyel

2013-ban számos hiányosságra hívta fel az akkori fővárosi kormánymegbízott a figyelmet. Kiderült, hogy 425 diákra mindössze 23 pedagógus jutott, közülük azonban 18-nak vagy a végzettsége nem volt meg, vagy nem azt oktatta, amihez értett. A több mint 400 tanulóból csak 50-70-en jelentek meg az iskolában nap mint nap, miközben 425 diákra igényelték a normatívát. Hiányoztak a tárgyi feltételek is: nem voltak szemléltetőeszközök vagy tanműhely.

A feltárt hiányosságok miatt a kormányhivatal úgy döntött, hogy 2014. július 28-i hatállyal törli a nyilvántartásból a SZERSA Oktatási Központot. Kiderült időközben, hogy a Magyar Államkincstár is vizsgálatot tart, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pedig már büntető eljárást kezdeményezett. A talált törvénytelenségek miatt a kormányhivatal büntető feljelentést is tett.

Az FN24 2013. márciusi cikkében arról írt, hogy az iskola elleni vizsgálatok egy volt pedagógus feljelentéseivel kezdődtek. A tanár elmondása szerint négy hónapot dolgozott az intézményben, ez alatt pedig áldatlan állapotokkal szembesült: “két hónapig nem volt kréta és fűtés, és elegendő tankönyv sem” – mondta, hozzátéve, hogy a papíron 425 diákot oktató intézménybe csak 50-60 járt be rendszeresen. A tanár a rendőrségen droggal való visszaélés bűntette miatt, a NAV bűnügyi főigazgatóságán pedig költségvetési csalás bűntette miatt is feljelentést tett.

Az iskolát ért vádakra Ócsai József, az intézmény ügyvédje akkor azt válaszolta, hogy van egy elbocsátott pedagógus, “aki különböző módon próbálja ellehetetleníteni az iskolát”. Az ügyvéd nehezményezte, hogy a kormányhivatal január közepén, a félévi bizonyítvány kiosztása előtt lefoglalta az intézmény valamennyi tanügyi nyilvántartását és iratát, többek között az osztálynaplókat és a bejegyzési naplókat a gyerekek törzslapjával együtt. Mivel másolatot sem hagytak, így a félévi bizonyítványt is csak késve tudták kiosztani.

Súlyos jogszabálysértés?

Az Oktatási Hivatal közleményében azt írta: a Szegényeket és Rászorultakat Segítő Közhasznú Alapítvány Oktatási Központja köznevelési intézmény súlyos jogszabálysértés miatt a nyilvántartásból való törlése tárgyában lefolytatott másodfokú eljárása során teljes mértékben a jogszabályi előírások szerint járt el. Az intézmény tanulóinak érdekei nincsenek veszélyben, mert annak megszűnése esetén Budapest Főváros Kormányhivatala kijelölte azon köznevelési intézményeket, amelyekben a tanulók folytathatják tanulmányaikat, és amely intézmények a tanulók átvételét nem tagadhatják meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top