Aktuális

Vedd észre! – kampány indul a kapcsolati erőszak ellen

Országos kampányba kezd az Ökumenikus Segélyszervezet. Krízisközpontokat és titkos menedékházat is működtetnek a családon belüli erőszak áldozatainak.

Átfogó országos kampánnyal hívja fel a figyelmet a társadalmunkban jelen lévő kapcsolaton belüli erőszakra az Ökumenikus Segélyszervezet. A kapcsolati erőszak megelőzésének fontosságát hangsúlyozó, szemléletformáló kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a veszély jeleire, s így az érintettek minél hamarabb kaphassanak segítséget. A Vedd észre! kampányhoz kapcsolódóan a segélyszervezet új honlapot is indított, ahol külön felületen szólítja meg a fiatalokat és felnőtteket, mindennapi példákkal közel hozva a kapcsolati erőszak jeleit és a segítségkérés lehetőségeit.

A négy fal között zajló erőszakról a legtöbb esetben csak akkor értesülünk, amikor már megtörtént a tragédia. Pedig az erőszak, legyen az fizikai vagy lelki, minden esetben nyomokat hagy maga után. Magyarországon a kapcsolati erőszak áldozatainak száma több százezerre tehető. A bántalmazói kapcsolatból való kilépés nehéz. A testi-lelki sérülések negatív hatásai hosszú évekre meghatározzák az áldozatok életét (szégyen, kapcsolati nehézségek, tanulási, magatartási zavarok, pszichológiai problémák). Fontos a jeleket felismerni, illetve fontos, hogy a segítség minél hamarabb érkezzen.

A segélyszervezet krízisközpontokat, illetve titkos menedékházat működtet, ahol fogadja a bántalmazás elől menekülni kényszerülőket, komplex segítséget nyújt nekik. Az elmúlt években több ezer fiatalt vontak be témával foglalkozó középiskolai prevenciós programjaikba.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top