Aktuális

Így lesz pokol az amerikai álomból

Az amerikai álom felé vezető út az illegális bevándorlók számára igazi rémálom. Főként a lányok és nők esetében. A Mexikóból az Egyesült Államokba vezető úton az illegális határátlépő nők körülbelül négyötödét megerőszakolják. 

Nincs biztonságban senki, a férfiak sem. Aki pedig nő létére egyedül kísérli meg az átkelést a határon, szakértők szerint még kiszolgáltatottabb helyzetbe kerül. Az elkövetők szinte mindenhol ott vannak, lehetnek az átkelést szervező bűnbandák tagjai, emberkereskedők, de más bevándorlók vagy akár kormányzati tisztviselők is. A Fusionnek nyilatkozó migráns menhelyek igazgatói elmondták: az Egyesült Államokba tartó női menekültek 80 százaléka nemi erőszak áldozata lesz.

Elképesztő számadatok

A döbbenetes számadat az Amnesty International 60 százalékos, korábbi becslését is felülmúlja. A jogvédő szervezet 2010-es jelentése megállapította, hogy sok bűnözői csoport a szexuális erőszakot beleszámítja az embercsempészetért kért díjba. Vannak olyanok, akik az utaztatás előtt megkövetelik, hogy a nők kapjanak a fogamzásgátló injekciót, nehogy terhesen lépjék át a határt.

Fotó: Dana Romanoff/Getty Images
Fotó: Dana Romanoff/Getty Images

A PBS hírcsatornának nyilatkozó határ menti patikus azt mondja, hogy a zöldhatár felé induló nők egyik leggyakoribb kérésre az egy hónapig ható fogamzásgátló injekció. A 43 éves Maria Salinas az újságíróknak azt mesélte, neki a magukat prérifarkasoknak nevező embercsempészek egyike ajánlott fogamzásgátló tablettákat. Az asszony 18 éves lányával együtt kísérelt átszökni az Egyesült Államokba, azonban amikor az utat szervező embercsempészek arra tettek ajánlatot, hogy a lányáért cserébe elintézik a határátlépést, akkor elmenekültek. Nagy szerencsével a határőrség mentette meg az életüket.

A hallgatás a “szabadság” ára?

Elvira Gordillo ügyvéd Mexikó és Guatemala határán él, és rengeteget dolgozott bevándorlókkal. Azt mondja, szinte minden nőt ér abúzus útközben. A bevándorlók tudják, hogy ára van az Egyesült Államokba jutásnak. “Ez az ár a szexuális visszaélés” – mondja.

Nem lehet azonban mérni a nemi erőszak és a szexuális zaklatás mértékét, mivel az érintettek, illegális határátlépők lévén, a visszatoloncolástól tartva nem kockáztathatják meg, hogy a hatóságokhoz forduljanak.

Fotó: Sandy Huffaker/Getty Images
Fotó: Sandy Huffaker/Getty Images

A szex a fizetőeszköz

A szex nem minden esetben erőszak, sokak számára fizetőeszköz. Vannak olyanok, akik így egészítik ki az USA-ba jutás árát, vagy épp a kiszolgáltatottságukat csökkentve így próbálnak “védelmet” szerezni útközben. Erre még külön szó is született a helyi szlengben, úgy nevezik: “cuerpomátic” – ami egy szójáték a Credomatic, a közép-amerikai hitelkártya-feldolgozó cég, és az emberi test (cuerpo) összevonásával.

A helyzet riasztó, mivel egyre több kísérő nélküli fiatal indul útnak egy könnyebb élet reményében az Egyesült Államok felé. Azt remélik, munkát kaphatnak majd, dolgozhatnak  – ha nem is  legálisan –  egy farmon vagy háztartási alkalmazottként. Sokan remélik, hogy a határ túloldalán élő családtagjaik, ismerőseik segítik őket az új életükben.

A Pew Research Center 2014 júliusában publikált tanulmánya szerint a Közép-Amerikából a határon átszökő 18 év alatti lányok aránya egy év alatt 77 százalékkal nőtt. De a nemi erőszakkal és bántalmazással nemcsak az illegális bevándorló nők szembesülnek. Mexikó déli határán egymást érik a szexmunkásokkal teli bárok. Itt zömmel becsapott vagy a pénzből kifogyott, de kivándorlást tervező nők kényszerülnek dolgozni. Sokan közülük az amerikai álomra vágytak, de csak eddig jutottak.

Honduran immigrants Maria Celeste Castro and her daughter Melida Patricio
Maria és lánya Melida houndurasi menekültek a Rio Grande folyón keltek át, amikor elkapták őket az amerikai határőrök (Fotó: John Moore/Getty Images)

Olga Benítez három gyermekével indult el Houndurasból. Aggódik, mi vár rájuk. Az után hagyta el szülőhazáját, hogy tizenéves fiát elrabolták egy banda tagjai. “Sok szörnyű dolgot hallottam”  – meséli. Például egy történetet egy hondurasi lányról, akit megerőszakoltak az út mentén, és csak úgy otthagyták. A lány terhesen tért haza Hondurasba. Olga hallotta azt is, hogy csapdába csalják a nőket, és borzasztó dolgokat tesznek velük, kényszerítik őket, hogy a testüket árulják. De ennek ellenére meg van győződve róla, hogy ha imádkozik, őrangyalok állnak majd az útjuk mentén, és végül a családja épségben és egészségben el fogja érni az Egyesült Államokat…

Évente 357 ezer illegális határátlépőt fognak el az amerikai hatóságok csak a mexikói határnál. A határon átszökők számát ennek kétszeresére becsülik. A feltartóztatottak között több mint tízezer gyermek volt, aki  kísérő nélkül indult útnak. Az elfogottak többsége újra megpróbál átjutni.

 (via Fusion.net)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top