Aktuális

Elszabadult a pokol a mexikói diákmészárlás miatt

Erőszakos diáktüntetés volt szombaton Guerrero mexikói szövetségi állam kormányának székhelyén, miután a szövetségi kormány az előző nap bejelentette: egy bűnbanda három tagja bevallotta 43 diák brutális meggyilkolását.

Legalább 300 diák vett részt a tüntetésen – többségük eltakart arccal. Autókat gyújtottak fel, és betörték a guerrerói kormány épületének több ablakát. A rendőrség nem avatkozott közbe.

Az ország igazságügy-minisztere pénteken azt mondta: a 43 diákot, akit szeptember 26-a óta eltűntként tartanak nyilván, az elfogott bandatagok vallomása szerint meggyilkolták, holttestüket elégették egy szeméttelepen, és az elszenesedett csontokat beledobták egy folyóba. Jesús Murillo Karam hozzátette, hogy találtak csontvázmaradványokat, de ezek alapján nagyon nehéz lesz azonosítani az áldozatokat. Amíg az azonosítás meg nem történik, addig továbbra is eltűntként tartják nyilván a diákokat.

A fiatalok eltűnése heves indulatokat váltott ki Mexikóban, és a kormányzatot, valamint a rendőrséget bíráló, gyakran erőszakba torkolló tüntetéssorozathoz vezetett. A Guerrero székhelyén, Chilpancigóban lévő kormányépületet korábban már fel is gyújtották.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top