Aktuális

Kiverte a biztosítékot a BBC dokumentumfilmje

Ezrek tiltakoztak Ruanda utcáin, mert úgy vélik, a csatorna elferdítette az 1994-es népirtással kapcsolatos tényeket.

Több ezer diák tiltakozott Kigali utcáin a BBC brit közszolgálati televíziónak az 1994-es ruandai népirtásról szóló dokumentumfilmje miatt a médium elleni intézkedéseket követelve. Az afrikai ország fővárosában pénteken tartott tüntetés már a harmadik demonstráció volt azóta, hogy a BBC2-n október 1-jén bemutatták a dokumentumfilmet, amely túlélők és aktivisták szerint elferdíti a tuszi népcsoport elleni genocídiummal kapcsolatos tényeket, és azt sugalmazza, hogy az 1994-es népirtásban meghalt több mint 800 ezer ruandai közül sokan hutuk lehettek, míg a tuszi áldozatok számát csak 200 ezerre, a hivatalos számnál sokkal alacsonyabbra teszi.

A This World: RwandaÍs Untold Story című dokumentumfilm országszerte nagy vihart kavart kormányzati tisztviselők, szakértők és a diákok körében. A ruandai törvényhozás határozatot fogadott el a BBC kinyarwanda nyelvű adásának betiltásáról.

A pénteki tüntetés mintegy négyezer résztvevője között volt olyan, aki szerint a BBC műsora tagadta a népirtást, ami bűntény az országban. Mások azt hangsúlyozták, hogy a BBC átírja Ruanda történelmét.

A tüntetőket felháborította az is, ahogyan Paul Kagame elnököt a filmben ábrázolták, azt sugallva, hogy érintett volt elődje gépének lelövésében. A demonstrálók hangsúlyozták, hogy senki sem halványíthatja el az elnök érdemeit. Nagyon sokan meghaltak volna, ha ő nincs – közölték.

A BBC szerint a dokumentumfilm nem tagadja a tuszik elleni népirtást, és a műsor hozzájárul az ország és a régió tragikus története, valamint a ruandai kormányzás utóbbi 20 éve jobb megértéséhez.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top