Aktuális

Ennyit költünk idén karácsonyi ajándékokra

A családtagjainkra szánunk a legtöbb pénzt.

Idén átlagosan 33 ezer forintot terveznek költeni az aktív internetezők a karácsonyi ajándékokra. Egy négyfős család esetében a karácsonyi ajándékvásárlás közel 50 ezer forinttal is megterhelheti a háztartás büdzséjét. Ebben természetesen nincsenek benne az ünnepi menü, vagy éppen a karácsonyfa kiadásai – derül ki az Árukereső.hu 2340 fő részvételével készített hazai online felméréséből.

Az aktív internetezők a karácsonyi ajándékozás során jellemzően hat-hét főnek terveznek ajándékot venni. Az ajándékozottak között a családnak kiemelt szerepe van, hiszen míg a szűk családban egy átlagos vásárló közel négy főre tervez karácsonyi ajándékozást, addig a tág családban már csak egy-két főre. A barátok és munkatársak ajándékozását tízből mindössze két-három aktív internetező tervezi. Egy átlagos – négyfős – család idén karácsonykor jellemzően közel 10-12 ember számára fog ajándékot vásárolni. Míg a szűk családban átlagosan 6200-6300 forintot szánnak egy szerettükre, addig a tágabb rokoni körben ez már csak 3800 forint körül alakul. Barátokra fejenként 2700 forintot, munkatársakra pedig már csak alig 1900 forintot szánnak a sokat internetező vásárlók.

Az ajándékok közül két-három termék biztosan a ruházati cikkek, kozmetikumok, gyerekjátékok, háztartási eszközök, illetve könyvek közül fog kikerülni. Tablet, illetve mobiltelefon ajándékozását csak minden negyedik aktívan internetező tervezi, míg a számítástechnikai, illetve szórakoztató elektronikai termékek csupán alig minden ötödik vásárlónál kerülnek az ajándékok közé.

A fogyasztók harmada egy-két héttel karácsony előtt kezdi el a vásárlásokat, míg további ötödük ezt a karácsonyi akciók megjelenéséhez köti. Tízből kevesebb mint négy olyan vásárló lesz, aki már karácsony előtt egy-két hónappal nekilát az ajándékok beszerzésének.

Az aktívan internetezők ugyanakkor nem szívesen töltenek sok időt karácsonyi ajándékok vásárlásával, 47 százalékuk mindössze néhány napot, 15 százalék pedig legfeljebb egy napot szán rá. Százból hat vásárló ennél is gyorsabban elintézi az ajándékok beszerzését, mindössze egy-két órát szánva az egész vásárlásra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top