Aktuális

Újabb elismerést kapott Malala Juszafzai

Szabadság Éremmel tüntették ki az Egyesült Államokban a lányok oktatáshoz való jogának friss Nobel-békedíjas szószólóját, Malala Juszafzait.

A keddi díjátadón a pakisztáni tinédzser hangsúlyozta, hogy az oktatás a szegénység, a tudatlanság és a terrorizmus elleni leghatásosabb eszköz.

Malala Juszafzai előtt a néhai Nelson Mandela, a Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű elnöke, Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár és Jimmy Carter korábbi amerikai elnök is megkapta az amerikai alkotmánynak szentelt philadelphiai múzeum rangos elismerését, amelyet évről évre olyan személyiségeknek ítélnek oda, akik sokat tesznek a szabadságért.

 A 17 éves pakisztáni lány a hetedik, akinek a Szabadság Érem után a Nobel-békedíjat is odaítélték – az amerikai intézmény ugyanis már hónapokkal az október eleji oslói bejelentés előtt eldöntötte, hogy idén Malalát tünteti ki. Az elismerés mellé 100 ezer dollár is jár, az összeget Juszafzai a hiányt szenvedő gyerekek oktatására és megsegítésére kívánja fordítani hazájában.

Újabb elismerést kapott Malala Juszafzai

Malala 11 éves korában vált ismertté, amikor álnéven blogot indított a BBC urdu nyelvű szolgálatának internetes oldalán arról, hogy milyen kislányként a tálibok által ellenőrzött pakisztáni Szvát-völgyben élni, ahol a szélsőséges iszlamisták megtiltották a lányoknak és a nőknek, hogy iskolába járjanak.

2012. október 9-én tálib fegyveresek megpróbálták megölni, miközben hazafelé tartott az iskolabusszal. Több lövés is eltalálta, fején életveszélyes sérülést szenvedett. Pakisztánban műtötték meg, de utána rögtön Nagy-Britanniába szállították utókezelésre. Ott szerencsésen felgyógyult, Birminghamben él, és tanul. Újrakezdte a harcot a lányok oktatásáért, és létrehozta a nevét viselő Malala Alapítványt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top