Aktuális

Kunyhóbontás Zuglóban: a hajléktalanoknak adott igazat a bíróság

Írásos bocsánatkérés és félmillió forint kártérítés. Erre kötelezte a Fővárosi Ítélőtábla a Zuglói Önkormányzatot, amiért hat hajléktalan embert földönfutóvá tett. Az ítélet precedensértékű.

Jogerős ítéletet hozott október 16-án a Fővárosi Ítélőtábla a három éve Zuglóban ledózerolt kunyhók ügyében. A tábla kimondta, hogy a Zuglói Önkormányzat megsértette a kunyhókban élők emberi méltóságát és az egyenlő bánásmódhoz fűződő jogait – írja közleményében A Város Mindenkié csoport (AVM).

A három évvel ezelőtti “akció” meglehetősen nagy port kavart. Az önkormányzat emberei ugyanis se szó, se beszéd, ledózerolták a zuglói kunyhókat. “Kiküldték ugyan a szociális munkásokat, hogy szóljanak az ott élőknek, de ezt ők nem vették komolyan. Korábban ugyanis többször előfordult ilyesmi úgy, hogy nem követte semmilyen eljárás” – mondta lapunknak Udvarhelyi Tessza, az AVM aktivistája. – Az aktivistáink a bontás előtti pár napban folyamatosan őrt álltak, mert a kunyhók lakói érezték, hogy baj lehet. A bontás pontos időpontját senki sem tudta, beleértve a szociális munkásokat. Az önkormányzat emberei azon a napon vonultak ki, amikor épp senki nem volt a terepen közülünk. Másnap visszamentünk, hogy a még álló kunyhókat megvédjük, de hiába. Két nap alatt több mint egy tucat kunyhót tüntettek el, az ott élő hajléktalanok sok-sok ingóságával.”

Kunyhóbontás Zuglóban: a hajléktalanoknak adott igazat a bíróság

Megalázták őket

Az érintettek közül hatan az AVM, valamint a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) segítségével beperelték az önkormányzatot, részben jogszerűtlenségre hivatkozva, részben pedig arra, hogy az eljárás megsértette a kunyhókban élők emberi méltóságát, valamint az egyenlő bánásmódhoz fűződő jogait. A mostani ítélet helybenhagyta az elsőfokú bíróság határozatát, mely szerint nyilvánvaló, hogy az önkormányzat “az érdekérvényesítő képesség gyengeségét, hiányát kihasználva járt el. (…) A bontási munkálatokat (…) az alperes az emberi méltóság megsértésével hajtotta végre. A felpereseket megalázó helyzetbe hozta, amikor végig kellett nézniük, hogy mindennapi tartózkodásra szánt dolgaikat akaratuk ellenére szemétként kezelik”. A bírónő a kunyhók bontását ahhoz hasonlította, mintha az engedély nélkül árusító személy asztalát az önkormányzat alkalmazottja egyszerűen összetörné ahelyett, hogy azt megfelelő eljárás lefolytatása után távolítanák el.

Fotó: Vörös Anna
Fotó: Vörös Anna

“Reméljük, ez volt az utolsó”

“Az ítéletet precedensértékűnek tartjuk. Reméljük, ez volt az utolsó ilyen eljárás az önkormányzatok részéről. Egyik fontos üzenete, hogy a hajléktalan embereket ugyanolyan állampolgárként kell kezelni, mint bárki mást. Nem lehet önkényesen és erőszakkal elbontani az otthonaikat” – magyarázza Udvarhelyi Tessza. Az aktivista úgy fogalmaz: a zuglói ügyben a jogállam győzött az önkény felett. Természetesen ez csak az első lépés, hiszen ez még messze nem oldja meg a kiszolgáltatott hajléktalan emberek lakhatási problémáját. A pert nyert hat ember közül egy éjjeli menedékhelyen tölti az éjszakákat, másik társát befogadta egy zuglói lakos, négyen pedig Zuglóban próbálnak fedélt találni maguknak…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top