Aktuális

Szén-monoxid-mérgezéssel vittek kórházba egy nőt és két gyereket Budapesten

Szén-monoxid-mérgezést szenvedett egy nő és két gyermek Budapesten a II. kerületben, mindhármukat kórházba vitték megfigyelésre.

A tűzoltókat egy II. kerületi, Szabadság utcai lakáshoz riasztották, ahol a lakók – egy nő és két tíz év körüli gyermek – rosszullétre, fejfájásra panaszkodtak. A tűzoltók légzőkészülékben, gázkoncentráció-mérővel vizsgálták át a lakást, és az FKI doktorszolgálata a nő vérében kimutatta a mérgező gáz jelenlétét. Az Országos Mentőszolgálat mindhármukat megfigyelésre kórházba vitte.

Budapesten tavaly október 1. és idén október 15. között több mint százharminc szén-monoxid-mérgezéssel kapcsolatos esethez riasztották a tűzoltókat. Hatvanhárman szenvedtek szén-monoxid-mérgezést. Idén szeptember 1-je és október 15-e között tizenhét alkalommal kellett kivonulniuk a tűzoltóknak: hat ember – köztük egy gyermek – került kórházba mérgezéssel. A FKI adatai szerint a vizsgált időszakban egy felnőtt vesztette életét szén-monoxid-mérgezés következtében.

A tragédiák, balesetek odafigyeléssel megelőzhetők. Fontos minden fűtési szezon előtt szakemberrel ellenőriztetni a tüzelő- és fűtőberendezések, illetve a kémények műszaki állapotát. Azokat a helyiségeket, amelyekben a tüzelőberendezések találhatóak, rendszeresen szellőztetni kell, így is megakadályozható a mérgező gázok felhalmozódása. A szellőzőnyílásokat pedig nem szabad eltömni vagy elzárni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top