Aktuális

Rosszul jártak a nők az önkormányzati választásokon

Véget értek az önkormányzati választások, a legekből szemezgettünk.

A legfiatalabb

Huszonhét évével a legfiatalabb városvezető az országban a jobbikos Janiczak Dávid, aki 66 szavazattal verte meg az eddigi fideszes polgármestert Ózdon. A polgármester, aki szűrővizsgálatokat is szervezett az ózdiaknak (ennek nyomán nyolcvan helyi lakosnak távolíttatták el ingyenesen a vesekövét egy miskolci magánklinikán), az internetet most főleg költészetével uralja.

A legrégebben regnáló

Toronymagasan győzte le ellenfelét Pásztor Béla, Veresegyháza első embere, akinél nemrég mi is jártunk. Az 1965 óta regnáló polgármester a szavazatok több mint 87 százalékát kapta meg a Pest megyei településen, így újabb öt évre kapott mandátumot a 76 éves városvezető.

A leggazdagabb

Az Orbán Viktor kormányfő bizalmasának számító Mészáros Lőrinc, Felcsút újraválasztott fideszes polgármestere tavaly került fel először a legvagyonosabbak toplistájára. Mészáros vagyonát 6,9 milliárd forintra becsülik, 88. helyezett lett a listán.

A legabszurdabb

Egyedül indult, és nyert. Ez még nem is lenne probléma, ha nem arról a Balogh Józsefről beszélnénk, aki a vád szerint tavaly áprilisban bántalmazta ittasan élettársát, majd először a család vak komondorát okolta az asszony sérüléseiért. Később a társadalmi, politikai nyomás és a tüntetések hatására sem volt hajlandó mandátumáról lemondani, pártja viszont kizárta soraiból. Függetlenként azonban így is tarolt, a Bács-Kiskun megyei településen a 762 választópolgárból összesen 297-en voksoltak. Ebből 248-an Baloghra.

A legtöbb

A független Halasi Anita nyerte a Pest megyei Tápióságon a polgármester-választást, legyőzve tizenkét ellenfelét, köztük a község jelenlegi, fideszes vezetőjét. A hat képviselő-testületi mandátumért harminchatan szálltak ringbe, így külön szép teljesítmény, hogy 294 voksot kapott az 1142-ből.

A legkevesebb

Még az országgyűlésinél is rosszabbul jártak a nők az önkormányzati választásokon. A tízezresnél nagyobb lélekszámú települések mindössze 8 százalékában választottak nőt polgármesternek. A fővárosban is jellemző az országos trend: az új, 33 tagú fővárosi közgyűlésben mindössze 3 nő kapott helyet.

A legmeglepőbb

A hétvégi, Románia elleni Európa-bajnoki selejtező győzelemmel felérő döntetlenje szokatlan érzelmeket indukált egyesekben. Tatabányán például valaki Dárdai Pált, a labdarúgó-válogatott megbízott szövetségi kapitányát szerette volna polgármesterré választani.

A legkínosabb

Püspökladány alpolgármesteréről augusztusban jelent meg egy videofelvétel, amin egy utcabálon kapaszkodik a sátorrúdba, erősen ittasan. A helyiek tudták, hogy Kiss Zsigmond rendszeresen iszik. Az országos nyilvánosságot kapott felvétel után le is mondott posztjáról. De nem örökre: Püspökladány 8. választókerületében ismét megpályázott egy helyet, függetlenként. És nyert.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top