Aktuális

Az apáknál a megoldás a nők munkanélküliségére

A rugalmas munkarend elengedhetetlen hozzá, de nem ez az egyetlen lépés, amit meg kell együtt tennünk ahhoz, hogy a kisgyermekes anyák könnyebben visszatérhessenek a munkahelyükre. Egy új kutatás erősít meg minket abban, mennyire fontos az egyenlő családi teherviselés az egészséges családi élethez, és ahhoz, hogy a saját törekvéseinket is követhessük. Rég nem fix az a felállás, hogy apa hozza haza a kenyeret, anya meg a gyereket a bölcsődéből.

Remek hír, hogy egy 10 munkavállaló-barát vállalatnál végzett felmérés szerint az a legfontosabb szempont, hogy a munkarend segítsen a kisgyermekes anyukáknak a munkahelyi és az otthoni feladatok összeegyeztetésében. Emellett pedig az anyukák akkor érzik igazán jól magukat munka közben, ha a munkahelyi vezetőjük megérti a problémáikat, és segít egyéni megoldást keresni azokra. Ha ilyen vezető van fölöttünk, akkor nem kell félteni az állásunkat, ha épp beteg a gyerek, vagy ha bármilyen probléma adódik a család körül, amit anyaként kell megoldanunk.

Reggeli, bölcsi, munka, bölcsi, vacsi, fektetés, munka, alvás

A rugalmas munkaidő tényleg szuper dolog, mégis a gyakorlatban legtöbbször azt jelenti, hogy mondjuk 9-15 óráig kell bent lennünk a munkahelyünkön, utána a maradék feladatunkat elvégezhetjük otthonról. Így odaérünk a gyerekért a bölcsibe, oviba, és mindenki örül. Vagyis mégsem.

Mert ez a rugalmas munkaidő azzal a stresszel is jár, hogy akkor kell felállni a munkánk mellől, amikor még bőven lenne feladatunk, vagy pont egy értekezlet közepén tartunk, és minket is érintő kérdésekről tárgyalunk épp. Arról már nem is beszélve, hogy végtelenített versenyfutássá válhat az anyuka élete, ha a befejezetlen munkát eltolja a fektetés utánra, és amíg a gyerekkel van, addig is azon problémázhat, hogy mi mindennel van elúszva.

Az apáknál a megoldás

Erre a problémára azonban nem a munkahely adhat választ, az üdvözítő megoldás az lenne, ha az otthoni feladatokból az apák sokkal jobban kivennék a részüket.

A dolgozó anyának ugyanolyan megítélése kellene hogy legyen otthon és egy HR-es előtt, mint a dolgozó apának, ezért a gyerekek körüli teendőkre szánt idejüket is igazságosan kellene elosztaniuk egymás között.

A kutatást végző BCE Vezetéstudományi Intézetének docense, Primecz Henriett szerint legalábbis így, együtt, a munkahelyi és az otthoni időbeosztás stabilizálásával lehetne leginkább a dolgozó anyák helyzetén könnyíteni.

Forrás: MTI

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top