Aktuális

Mutasd magad, ha pénzt akarsz

Különben zárolják a számládat a pénzmosás elleni harc jegyében.

Aki önkéntes pénztári tag – 2,2 millióan vannak, úgyhogy sok embert érint –, annak személyesen kell azonosítania magát az önkéntes nyugdíjpénztáránál vagy egészségpénztáránál december 31-ig, ha jövőre pénzhez akar jutni – figyelmeztet cikkében az origo. Aki ezt elmulasztja, annak számláját zárolhatják. Ez azokat is érinti, akiknek a cége cafeteriaelemként adja az önkéntes vagy az egészségbiztosítási hozzájárulást.

Decemberre várják a pénztári rohamot, ezért jobb hamarabb elintézni: nyugdíjpénztárnál a szolgáltatás igénybevételekor kell az azonosítást elvégezni. Az egyéni tagoknak most nem szükséges az azonnali személyes beazonosítás, ezt elegendő akkor megtenni, amikor szolgáltatást vagy kifizetést kívánnak igénybe venni. Azoknak az egészségpénztári tagoknak, akik rendszeresen használják fizetésre az egészségpénztári számlájukra kapott juttatásokat, december 31-ig kell azonosítani magukat.

Aki elmulasztja, annak a számláját 2015. január 1-jétől zárolhatják. Előfordulhat, hogy az egészségkártyával nem tudnak fizetni a gyógyszertárban, az Allianznál pedig például azonosítás nélkül megtagadhatják a kifizetést, és zárolhatják az egészségkártyát. Az Aegon a tartósan külföldön tartózkodó pénztártagoknak azt javasolja, hogy az adott országban működő konzulátuson kérjenek hiteles másolatot okmányaikról, és ezt küldjék meg az Aegonhoz. Az Aegon is csak személyesen beazonosított ügyfélnek teljesít kifizetést január 1-jétől.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top