Aktuális

Magyar Waldorf Szövetség: egyedi eset volt a kispesti iskolai diszkrimináció

A hátrányos megkülönböztetés tilalmának megsértése miatt 50 ezer forintra büntették az iskolát.

A Magyar Waldorf Szövetség (MWSZ) elfogadta az Egyenlő Bánásmód Hatóságnak (EBH) a Kispesti Waldorf Iskolával kapcsolatban hozott, hátrányos megkülönböztetést megállapító határozatát – közölte Marosváry Péter elnök. Az intézmény azért nem vett fel egy diákot az iskolába, mert leszbikus pár neveli. Az EBH a hátrányos megkülönböztetés tilalmának megsértése miatt 50 ezer forintra büntette az iskolát.

A történtekre utalva az MWSZ-nél hangsúlyozták: egyedi esetről van szó. “Az egyenlő bánásmód elve, az esélyegyenlőség megteremtése, a másság elfogadása kiemelt elemként jelenik meg a Waldorf-pedagógiában a mindennapokban éppúgy, mint a kifejezetten ezt célzó tevékenységek során” – írta Marosváry Péter.

Az EBH szerint az osztályközösségbe történő befogadást nem lehet megtagadni azzal a hivatkozással, hogy a gyermek a többségi társadalomtól eltérő családban él.

Korábban az anya az iskola vezetését ellátó igazgatási konferenciához fordult panasszal, ám onnan azt a választ kapta, hogy a döntésben semmilyen kivetnivalót nem találnak; ezt követően indította meg az eljárást az EBH-nál az intézmény ellen. Az eljárás során az iskola azzal érvelt, hogy a gyermek érdekében volt szükség az elutasításra, mivel az osztályban számos atrocitás érte volna. A hatóság viszont nem fogadta el az érvelést. Úgy foglalt állást, hogy az oktatási intézmények egyik feladata, hogy a felügyeletére bízott gyermekeket egymás iránti toleranciára nevelje.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top