Aktuális

Ördögi kör: így lesz egy kisgyerekből prostituált

"A gyermekbántalmazás elszenvedői életre szóló sebeket szereznek. Ne hagyjuk, hogy megtörténjen!" – így szól a mondat annak a videónak a végén, amivel az ERGO Európai Regionális Szervezet szeretné felhívni a figyelmet a gyermekbántalmazás, az erőszak, az emberkereskedelem, a prostitúció és a reménytelenség ördögi körének működésére.

A Rákospalotai Javítóintézetben és speciális gyermekotthonban dolgozók napi munkájukban szembesülnek a gyermekkori bántalmazás következményeivel. “Mindig találkozunk olyan 12–18 éves lányokkal, akik történetének hátterében kisgyermekkori bántalmazás áll” – számolt be tapasztalataikról dr. Hatvani Erzsébet, az intézet igazgatóhelyettese, és kifejtette, hogy a bántalmazást elszenvedetteknél két gyakori forgatókönyv valósul meg: az illető vagy egész életében bántalmazott státuszban marad, vagy ő maga bántalmazóvá válik.

Vagyis az áldozat ördögi körbe kerül, melyet nagyon nehéz megszakítani, kikerülni belőle. Szükség van a nyitott szemű és szívű családtagokra, szomszédokra, pedagógusokra, védőnőkre, orvosokra, lelkészekre, akik segítenek kikerülni a borzalomból. Fontos, hogy ne maradjon feltáratlanul, kivizsgálatlanul, rejtve gyermekek, fiatalok bántalmazása. “Ha nem csukott szemmel megyünk el a problémák mellett, hanem teszünk valamit, akkor elkezdődhet a gyógyulás” – mondja Ékes Ilona, az ERGO elnöke.

Játéknak álcázva

Az érintett gyermekek nagy része óvodáskorú, és a bűncselekmény a családon belül történik, gyakran titokban, játéknak álcázva, “a szeretet jegyében”, ami sokszorosan megnehezíti a probléma észlelését. Kugler Gyöngyi pszichológus és igazságügyi szakértő kulcsfontosságúnak tartja a megelőzést, az óvodáskorú gyermekek saját szintjükön történő felvilágosítását, és a szülők tájékoztatását arról, miként védjék meg gyermekeiket egy ilyen helyzettől, miről ismerhetik fel, ha gyermeküket szexuális atrocitás érte, és mit tegyenek ebben az esetben.

Ki segít?

Az áldozatok helyzetét megnehezíti, ha a hatóságok, melyekhez segítségért fordulnak, nem megfelelően viszonyulnak hozzájuk és a problémájukhoz. “Ma a rendőrség, az ügyészség és a bíróság már másképp áll a bántalmazottakhoz, mint öt éve” – véli Simonné Dr. Berta Krisztina európai uniós és nemzetközi helyettes államtitkár.

Ki számít gyereknek?

“Hazánkban az általános közfelfogás gyermeknek a 14 év alatti fiatalkorút tekinti. Így – e szerint a vélekedés szerint – gyermekprostitúció legfeljebb csak néhány kirívó esetben fordulhat elő, elsősorban a társadalom szegényebb, leszakadó rétegeiben. Ezzel szemben az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye alapján gyermeknek kell tekinteni minden 18 éven aluli fiatalt, így azok a fiatalok, akik ezen életkoruk előtt prostituálódnak, a gyermekprostitúció áldozatai” – olvashatjuk többek között az ombudsman 2011-es jelentésében.

A felnőtteknek készült spotot a két éve zajló Nyitott szemmel az ifjúság védelmében című projekt részeként forgatták. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top