Aktuális

Emma Watson férfiakat akar maga mellett látni

Ideje végre megjegyezni, hogy a feminizmus nem egyenlő a férfigyűlölettel, és a nemek közötti egyenlőség nem csak a nőknek fontos: így indította az ENSZ új kampányát a színésznő, akiről ezek után nem Harry Potter barátja fog először eszünkbe jutni.

Nehéz úgy bármilyen célt megvalósítani, ha a világ lakosságának csak a fele vesz részt benne – utalt a színésznő New Yorkban arra, hogy amikor Hillary Clinton még 1997-ben a nők jogairól beszélt Pekingben, a hallgatóságnak csak 30 százaléka volt férfi.

Emma Watsont most új és talán egyik legfontosabb szerepében láthatjuk: az ENSZ jószolgálati nagyköveteként indította a HeForShe kampányt, amelynek célja, hogy a nemek közötti egyenlőségért folytatott küzdelembe a férfiakat is bevonja. A beszéd olyan jó volt, hogy legszívesebben az egészet idemásolnánk.

Mostanra maga is megtapasztalta

Tudja, mi a feminizmus – hogy mennyire népszerűtlen, mert ha valakit feministának bélyegeznek, az egyenlő azzal, hogy túl erős, túl agresszív, szélsőséges, férfiellenes és ronda. “Hat hónapja neveztek ki jószolgálati nagykövetté, és minél többet beszélek feminizmusról, annál világosabbá vált, hogy a nők jogaiért folyó harc túl gyakran vált a férfigyűlölet szinonimájává. Ennek véget kell vetni. A feminizmus definíciója szerint az a vélekedés, hogy a nőknek és férfiaknak egyenlő jogokat és lehetőségeket kell biztosítani, a nemeknek politikai, gazdasági, társadalmi egyenlőséget kell élvezniük.”

Sajnálatos, hogy nincs egy ország a világon, ahol ez megvalósulna. Az lenne a jó, ha a nők ugyanazért a munkáért ugyanannyit kapnának, mint férfikollégáik; ha dönthetnének arról, mi történik a testükkel; ha az országuk törvény- és döntéshozatalában szerepet kapnának, és ugyanakkora tisztelet járna nekik, mint a férfiaknak.

Elmesélte saját találkozását a szexizmussal, amikor 8 évesen “parancsolgatónak” nevezték, amiért iskolai színdarabot akart rendezni, miközben fiú osztálytársaira semmi hasonlót nem mondtak. A helyzet később sem volt jobb: 14 évesen a sajtó már szexuális tárgyként kezelte, 15 évesen barátnői abbahagyták a sportot, hogy ne látsszanak “túl izmosnak”, és 18 évesen azt tapasztalta, hogy fiúismerősei képtelenek az érzelmekről beszélni.

Emma Watson férfiakat akar maga mellett látni

A férfiak így szenvedik meg

Merthogy a nemek közötti egyenlőség a férfiakra is tartozik. “Azt látom, hogy édesapámat mint szülőt kevésbé értékeli a társadalom, noha gyerekként ugyanakkora szükségem volt rá, mint édesanyámra. Ismerek pszichés problémákkal küzdő fiatal férfiakat, akik nem mernek segítséget kérni, mert attól félnek, hogy ettől nem lesznek »macsók«. Ismerek szorongó férfiakat, akiket a sikeres férfiakról kialakult torz kép tett bizonytalanná. A férfiak sem élvezik a nemek közötti egyenlőség előnyeit.”

A kampány célja, hogy a férfiakat a nők mellé állítsa, hogy ne csak a lányaik, nővéreik, anyjuk szabaduljanak meg az előítéletektől, hanem a fiaiknak is szabad legyen sebezhetőnek és emberinek látszani.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top