Aktuális

A nemi erőszak akkor sem vicces, ha férfi az áldozat

Férfiak is lehetnek erőszak, akár szexuális erőszak áldozatai. Ez pedig épp annyira nem vicces, mint amikor egy nővel történik ilyesmi.

Egy 28 éves nő megerőszakolta szomszédját Seattle-ben. Az eset több mint egy évvel ezelőtt történt, ám a DNS-vizsgálat alapján csak most sikerült azonosítani a támadót, aki az éjszaka közepén támadta meg saját ágyában a 31 éves férfit. A hír szerint a férfi aludt az eset idején. Amikor felébredt, megpróbált kiszabadulni, de nem sikerült neki. A nőt letartóztatták, és vádat emeltek ellene.

Akárcsak a legutóbbi, országos felháborodást kiváltó nemi erőszak bűntény esetében, sajnos most is akadnak olyanok, akik humorosnak érzik a dolgot, vagy épp bagatellizálják az esetet. Talán ők még többen is vannak, mondván: “Egy férfit nem is lehet megerőszakolni.”

Nos, ez nincs így, erőszak minden olyan cselekmény, amelybe az egyik fél nem egyezik bele, és amit annak él meg. Ebből a szempontból mindegy, hogy férfi vagy nő az illető, ahogyan a (feltételezett) erőviszonyok, illetve a két nem szexhez való attitűdjének vélt különbségei is mellékesek. 

A Nőkért Egyesület legutóbb – hasonló ügyben – egy rádió reggeli műsora ellen nyújtott be panaszt a Médiahatósághoz, most az Origo hírportál tálalását kifogásolják. Szerintük az illusztráció erotizálja az erőszakot (a választott képen egy szemmaszkot viselő férfi, és egy dominára emlékeztető fiktív szereplő látható), és – mint írják – nem szerencsés a Facebook-oldalra kihelyezett felvezetés sem, melyben “szegény páraként” hivatkoznak az áldozatra. Ez valóban magas labda lehet azoknak a kommentelőknek, akik hozzászólásaikban nem is bánnak kesztyűs kézzel az áldozattal.

: “(…a portál)… mint nagy olvasottságú médium felelős az erőszakról való közvélekedés alakításában, továbbá, az olvasók közt is lehetnek érintettek, akikre »szegény páraként« utalni nem árulkodik túl sok empátiáról, vagy a méltóságuk tiszteletben tartásáról” – írják a jogvédők.Mivel a kommentekből ítélve túl sokan kíváncsiak a hogyanra, és ilyen alapon tagadják az erőszak valódiságát, hangsúlyozandó, hogy 1. a beleegyezés hiánya erőszak, függetlenül attól, hogy az aktus hogyan, milyen testrészekkel történt, 2. bizonyos testi reakciók szexuális erőszak esetén is felléphetnek az egyén akaratától függetlenül, és ez NEM JELENT BELEEGYEZÉST. Elképzelhetetlennek beállítani azt, hogy egy férfi számára egyáltalán ne legyen élvezetes egy (hetero)szexuális aktus, ugyanazt a nemierőszak-kultúrát tartja fenn, aminek a nők is áldozatai” – szól a szervezet honlapján is közzétett érvelés.

A Nőkért Egyesület képviselői hozzáteszik: tiltakozásukat addig folytatják, amíg el nem fogadják az LMP által benyújtott, a médiatörvény módosítására tett javaslatot. Ha ez megtörténik, akkor a valóban előítéletes vagy sértő cikkek megjelenését könnyebb lesz szankcionálni. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top