Aktuális

Bölcsőde Fóton: szeptember helyett januárban nyit

Zavaros helyzet alakult ki Fóton, ahol ősz helyett, úgy tűnik, csak januárban nyit ki a bölcsőde. Miközben a szülők egy része már arra számított, hogy novembertől visszamehet dolgozni, az önkormányzatnál azt ígérik, minden gyereket elhelyeznek addig...

Nem október, nem november

Miközben a fővárosban is rengeteg óvodánál fordulnak elő csúszások az építkezéseken, ami miatt sok kisgyereket “tornatermekbe szoktatnak be” a szülők, úgy tűnik, a helyzet az agglomerációban sem jobb, sőt. Fótra sokan költöztek ki Budapestről, ám a húszezres városban eddig egyetlen húsz férőhelyes bölcsőde üzemelt (most kizárólag az állami intézményekről beszélünk, nem a családi napközikről). Valószínűleg ezt a lehetetlen helyzetet szerette volna megoldani az önkormányzat, amikor úgy döntött, a régi épületet gyakorlatilag teljesen ledózeroltatja, és egy nyolcvan férőhelyes bölcsit építtet helyette.

A gyerekeket már március végén kiköltöztették, és április elején elkezdődött az építkezés. Eredetileg úgy tervezték, október végére befejeződik minden. Sok szülő már arra számított, hogy november végével vissza tud menni dolgozni.

“Én egy hónapos ráhagyással gondolkodtam, és azt mondtam a munkahelyemen, hogy november közepétől térek vissza. A hétfői szülői értekezleten derült ki, hogy január 20-a a végleges átadás dátuma, azaz addig nem tudnak a gyerekek a Boglárka bölcsődébe menni” – mondja az egyik nő, akinek a kisfiát érinti a csúszás. A szülői értekezleten az egyik szülő vetette fel, hogy jó lenne, ha addig is egy másik intézménybe mehetnének a kicsik. Megkérdezte, hogy a Fóti Gyermekvárosban, vagy egy másik óvodában nem kaphatnának-e két szobát a gyerekek. Hétfőn tehát végigment egy kérdőív, hogy ki az, aki sürgősen elhelyezést kér a gyerekének.” Tizenhat szülő jelentkezett, az ő gyerekeik az egyik helyi óvodába szoknak majd be október elsejétől. Sok szülő viszont felháborodott, mert a munkahelyén nem tud időben kezdeni, sokan az állásukat féltik.

Kilenc hónap – mire?

Az a szülő, akivel beszéltünk, állítja: a gondozónők még nincsenek felvéve, és ezt erősítette meg a bölcsőde vezetője is, amikor azt mondta nekünk: októberig biztosan meglesznek. Nyéki Lászlóné szerint azok a gyerekek, akik októberig betöltik a két és fél évet, egy minicsoportba kerülnek majd az oviba, ők már nem is jönnek vissza a bölcsődébe. A többiek elhelyezését januárig – Nyéki Lászlóné állítása szerint – a szülők meg tudják oldani.

Egy építkezésen sok minden történhet, és persze a csúszásokkal is számolni kell, de azért elgondolkodtató, hogy majdnem kilenc hónapra van szükség ahhoz, hogy kialakítsák az új bölcsődét.

Az intézmény vezetője szerint az időjárás sem segítette őket, de “itt nem felújításról van szó, hanem gyakorlatilag egy új épületet húznak fel”.

Bár a számokkal nem volt tisztában Fót polgármestere, Bartos Sándor is azt mondta: a gyerekek elhelyezését a város január végéig megoldja: három telephelyre szórják őket szét. Azt  azonban nem tudni, ez megoldja-e a szülők problémáját, valóban vissza tudnak-e menni dolgozni, valóban beszoknak-e a kicsik addig, illetve hogy veszik majd a gyerekek, ha új helyre kell menniük januártól.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top