Aktuális

Jakupcsek Gabriella melegebb éghajlatra költözne

Ezen a héten Jakupcsek Gabriellát faggattuk.

1.    Hová költözne el legszívesebben és miért?
Melegebb éghajlatra. Nem azért, mert mi zord helyen élünk, egyszerűen csak úgy gondolom, túl sok felesleges energiát használunk. Utálom, hogy autóval járunk, fűtésre költünk. Szeretnék természetközelibb helyen élni, ahol nagyobb a páratartalom, és a hőmérséklet egész évben kiegyenlített. Például Ázsiában az idős emberek tovább mozgékonyak maradnak, pszichésen és fizikailag minőségibb életet tudnak élni a földrajzi adottságok miatt.

2. Mi az az emberi hiba, amit nehezen tolerál?
A rosszindulatot, a lustaságot, a sunyiságot. Nem a félelmet, mert félni mindenki fél.

3. Mi a legértékesebb tulajdona?
Bajban vagyok a tulajdonokkal, nem szeretem őket. Alapvetően nem gyűjtögetek, mindentől meg tudnék válni. Talán a telefonomtól most már nehezen, mert bizonyos dolgokban átvette tőlem a tudást, de nem a tárgyhoz kötődöm, hanem ahhoz, amit tud. A nem tárgyi tulajdonok sokkal fontosabbak, első helyen a családom.

4. Hisz a halál utáni életben?
Hinni akarok. Amikor bizonyos dolgokat nem tudunk megmagyarázni, sokat segít, ha elfogadjuk azt, ami valamilyen kapaszkodót nyújt az életben, nevezzük hitnek vagy filozófiának. Ezért hiszem, hogy alapvető dolgokban hinni kell.

 Jakupcsek Gabriella melegebb éghajlatra költözne

5. Melyik a kedvenc könyve és miért?
Korszakonként mást jelentenek művek és alkotók, de olyan szerzőt még nem találtam, akinek minden könyve egyformán jó színvonalú. Egy idő után ismétli önmagát. Előfordult, hogy egy kötet először sokat jelentett, aztán elolvastam másodszor, harmadszor, és már nem volt annyira fontos. Általában kivesézek egy-egy írót, legutóbb például Feldmár András és Coelho könyveit olvastam végig.

6. Melyik a kedvenc idézete?
Rá tudok csodálkozni a szellemesen megfogalmazott életfilozófiákra, de nincs egyetlen kedvenc idézetem. Egy idézet olyan, mint a tűnek a hegye, csak egy pontra passzol, de az élet egészéhez nincs köze. Holnap új nap kezdődik, semmiből nincs egy. Már attól rosszul vagyok, ha valamiből az üzletben egyet kell választani, fehérneműből is legalább két színt veszek.

7. Ha újraélhetné élete egyetlen pillanatát, melyik lenne az?

Egyetlen?! A legjobb pillanataimból tíz évet biztos össze lehetne hozni, ami már egy állapot. Életem legszebb időszakai a szerelmesedés, a gyerekvárás, a megszületés, aztán az első év. A gyerek és a szerelem, amikor az érzés tulajdonképpen ugyanaz, hiszen a gyerek is szerelem.

8. Ha más hivatást kellene választania, mi lenne az?

Orvos vagy építész. Elképesztő teljesítmény az életmentő orvosoké, és támogatom, hogy legyenek dinasztiák, ahol a tehetséges emberek a gyerekeiket erre a pályára nevelik. Egy ország akkor tud fejlődni, ha az igazán jók továbbadják a tudásukat. Az építészetet a világ nagy csodájának tartom, millió épület lenyűgöz. A fiaimmal évente, kétévente elmegyünk valahová épületeket nézni.

 9. Mit csinál legszívesebben olyankor, amikor nem kell csinálnia semmit?
Semmi legfeljebb az alvás lehet, ilyenkor visszatérek magamba, a fantáziámba. Szeretek aludni, mert álmodom, és az álmaim színesek. Az év nagy részében munkával kapcsolatosak, amitől sokszor gyötrelmes az alvás, éjszaka is dolgozom. Viszont ez a nyár csodálatos élmény, mert attól, hogy olvasok, fikciókat álmodok.

10. Mi az a téma, ami a legjobban idegesíti, és nem szeret beszélni róla?
Nagy konszenzus él ebben az országban arról, hogy mi miért nem jó. Ha ez a téma előkerül, rögtön lépek tovább.

+1. Sokan sokfélét mondtak már önről. Ki volt az, aki a legjobban elkapta az ön lényegét?
A férjem, a barátaim, Küllői Péter. Az ember szerepkörökből adódik össze, más vagyok, amikor dolgozom, és más otthon, a gyerekemmel összebújva. Aki öt sorban meg tudja fogalmazni önmagát, azt kicsit sajnálom, vagy nem hiszek neki, de az is lehet, hogy kitalálta magának, ki is ő. Én még nem találtam ki. Ahogy telnek az évek, mindig változom. A barátaim pontosan ismerik a lényegemet. Csak kérdeznek, és máris egy lépéssel előrébb jutok. Remélem, hogy a szakmámban, ahol fontos, hogy a lényegre kérdezzek rá, ugyanígy másnak is segítenek az én kérdéseim.

 Jakupcsek Gabriella melegebb éghajlatra költözne

Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!
Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top