Aktuális

Hogyan ne legyen adósságod 30 éves korodra? – 4 alapvető szabály

A fiatal felnőttek később kezdik az egyetemet vagy a szakmatanulást, később házasodnak, később vállalnak gyereket, és később kezdenek el félretenni – már, ha egyáltalán tudnak. Ez az eltolódás azonban a fiatalok adósságát is megnöveli – véli Dale Partridge író, aki összeállított egy négyes listát arról, hogyan lehet boldogan, adósságmentesen élni már fiatalon.

Mielőtt végigmennénk Dale listáján, lássuk, mi a helyzet Magyarországon a hitelállományt tekintve: 2013 novemberében az előző hónaphoz képest fölgyorsult a vállalatoknak és a háztartásoknak folyósított hitelállomány csökkenése. A 2013 év végi adatok szerint, több mint öt év után ismét 7 ezer milliárd forint alatt volt a háztartások hitelállománya.

Októberben a lakosság csaknem 47 milliárd forinttal törlesztett több hitelt, mint amennyit felvett, emellett az árfolyamváltozások is kedvezően hatottak a kölcsönállományra, így a novembert mindössze 6893,6 milliárd forintos tartozással kezdték a háztartások – közölte a VG. Októberben minden főbb hiteltípus mennyisége csökkent, köztük a folyószámlakölcsönöké is, amelyeké pedig már hosszú időn óta stagnál vagy növekszik.

Az új lakáshitelek kamata és hitelköltség-mutatója tovább csökkent a hónapban. A legfeljebb egyéves kamatfixálású kölcsönök átlagos THM-je 8,61, az egy és öt év közötti kamatperiódusú lakáshiteleké 9,72, az öt és tíz év közötti kamatperiódusúaké 7,76 százalékos volt.

Az adatok szerint egyébként a hitelek többsége az első két típusba tartozik, csak kevesen vettek fel ötéves vagy annál hosszabb kamatperiódusú lakáskölcsönt. A kamatok a fogyasztási hiteleknél is csökkentek októberben, a folyószámlahiteleknél viszont ismét emelkedni kezdtek (forrás: vg.hu).

Hogyan ne legyen adósságod 30 éves korodra? - 4 alapvető szabály

Hitelből az életet

A fentiek tehát végül is jó hírek. Azonban most is, akármerre nézek a környezetemben, a harmincas korosztály összeroskad a hitelekről – ebbe ne is menjünk most bele, hiszen új posztot érdemelne a sok-sok devizahitel. Magyarországon központi kérdés a háztartásokban az eladósodás (akár forintban, akár devizában), és nyilvánvalóan egészen másképpen kell viszonyulni hozzá, mint az Egyesült Államokban vagy más európai országban.

Kevesen engedhetik meg maguknak a luxusutakat vagy bármilyen egyéb élvezeti cikk vásárlását zsebből. Még ha a pénz mögött kemény munka van is, egyszerűen sokan nem látnak más megoldást, mint a hitelt.

Bár a pénzügyi szabadság a mai világban szinte őrültségnek hangzik, az író azt állítja, mégsem az. Azt mondja: amennyiben követsz néhány aranyszabályt fiatalon, nem lesz adósságod 30 éves korodra. Ha most kezded, 5 év múlva rendben leszel.

És most következzen a lista, amit Girl Power blogon találsz!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top