Aktuális

Használhatatlan tankönyvek: inkább a régit fénymásolják

A Nők Lapja Café információi szerint a főváros egyik általános iskolájában három tanítási nap után maga az igazgató tartott rendkívüli értekezletet, ahol a szülők segítségét kérte, mert a régi tankönyveket szeretnék lefénymásolni egyes osztályok tanulóinak. Úgy tudjuk, azért, mert véleménye szerint az új könyvek "használhatatlanok".

Néhány napja mi is beszámoltunk arról, hogy “Nyugatimádat napjainkban” címmel kissé bizarr szövegrész került az egyik irodalomkönyvbe. Az egyik matematikakönyv borítóján pedig egy kislány szenved a számok fölött, de Paulo Coelho egyik művéből is bekerült tíz oldal a hetedikes irodalomkönyvbe. “Ez egy olyan öncélú és politikai célokat szolgáló hecckampány, amelyben konkrétan az ellenzék a gyerekeket és a szülőket használja fel, amikor egyébként a tankönyvellátás megvalósulása nyugodt ütemben zajlott” – jelentette ki Czunyiné Bertalan Judit illetékes államtitkár.  A tankönyvek tartalmában kifogásolt részeket kiragadott példáknak nevezte, s hozzáfűzte: “egyetlenegy tankönyv sem volt az elmúlt ötven évben ideológiamentes, egyetlenegy tankönyv sem volt olyannyira kifogásolhatatlan, hogy ne tartalmazott volna direkt dolgokat”.

Használhatatlan tankönyvek: inkább a régit fénymásolják

Az iskolaigazgatók a Nemzeti alaptanterv felmenő rendszerű bevezetésével érintett iskolai évfolyamokon csak kísérleti tankönyvet vagy olyan tankönyvet rendelhetnek, amelynek a tankönyvvé nyilvánítása a kerettantervi rendelet kihirdetését követően történt. Csak az előzőek hiányában választhat az iskola a tankönyvjegyzéken szereplő régi tankönyvek közül.

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke a Magyar Nemzetnek augusztusban azt mondta, voltak olyan kollégái, akiknek az idén úgy kellett tankönyvet választaniuk, hogy nem tudták elolvasni az egészet, mert még csak mintafejezetek voltak készen. Hozzátette, jelenthet gondot az is, hogy ahol tavaly elindítottak egy olyan tankönyvcsaládot felmenő rendszerben, amelynek a folytatása a következő tanévtől mégsem jelenhet meg, ott más gondolatmenetű, módszertanú kiadványra kell áttérni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top