Aktuális

Pöttyös labda, cseresznye, fúró, kalapács: káosz a félkész ovikban

Egy hosszú nyári szünet után amúgy is nehezen indul az év. Hát még akkor, ha nem a megszokott épületbe kell menni, mert a felújításokkal nem végeztek a nyáron. Vagy ha a munkások vécéjét kell az udvaron kerülgetni…

Beszoktatás a tornaterembe

“Augusztus utolsó hetében hívtak fel telefonon, hogy a nagycsoportos fiamnak szeptember elsején egy másik óvodába kell mennie. Nem fejeződtek be a felújítási munkálatok, másrészt az óvoda újra beázott, így a csoportokat össze-vissza szórták a kerület többi óvodájába” – meséli az egyik zuglói anyuka, akinek a gyereke eredetileg a Pöttöm Parkba jár. Így kicsit kaotikusan indult a szeptembere. A nagycsoportos fia úgy viselkedett, mint egy beszoktatás előtt álló kiscsoportos, ugyanis olyan helyre sikerült őt betenni, ahol egyetlen gyereket és egyetlen óvónőt sem ismert. A kisfiú fél órát zokogott az anyukája ölében, míg végül ő is sírva fakadt. “Ezek után felhívtam a vezető óvónőt, aki elintézte, hogy másik oviba menjünk. Mivel ebben az évben amúgy is új óvónőt kap a csoport, sok a változás már így is, de itt legalább négy gyereket ismer. Ez már csak azért sem mindegy, mert legalább egy hónapig vendégeskedünk a kerület egy másik intézményében.”

Zugló egy másik óvodájában, a Csicsergőben is káoszról számol be az egyik apuka: “Először egy levelet kaptunk, aztán egy szülői értekezletet tartottak arról, hogy a felújítás miatt nem tudják megnyitni az ovit szeptemberben az új gyerekek előtt, mert a hatósági engedélyeket még nem kapták meg. És hogy jó esetben egy hónap múlva mehet a gyerek, de addig a kerületben, más óvodákban is el tudják őket helyezni. A tornateremben… Szerencsére mi megoldjuk azt az egy hónapot, mert az öccse miatt otthon van a feleségem, de nem tudom, milyen lehet annak a kisgyereknek, akinek muszáj elkezdenie a kiscsoportot.”

Kerülgetik a toi-toit

Egy másik, a XII. kerületben lakó anyuka sem volt elájulva, mikor hétfőn a nagycsoportos lányát vitte a Zugligeti oviba. “Az épületben ablakcsere volt, de még nem fejeződött be. Hogy miért csúsznak? Hát mert csúsznak, senki sem tudja rá a választ. Mindenesetre az épület tele van dolgozó munkásokkal, a gyerekek folyamatosan a fúrást hallgatják, az udvaron pedig húgyszag és toi-toi vécék vannak. Ideális állapot egy óvodakezdéshez.”

Az első kerületben sem túl rózsás a helyzet: “Szinte összedőlt a Lovas utcai épület, ahova a lányom jár. Levelet kaptunk a nyáron arról, hogy ideiglenesen más első kerületi oviba mehetünk, és mivel a feleségemmel mindketten dolgozunk, így nem is tudtunk egyebet kitalálni. Most a Nyárs utcai óvoda tornatermében vannak, ott nem tudják másként megoldani a gyerek elhelyezését szeptemberben, viszont ezt az épületet is felállványozták. Elég elkeserítő a helyzet” – mondja egy első kerületi apuka.

Zugligeti Óvoda
Zugligeti óvoda

Elutasított pályázat

Az első kerületi önkormányzatnál igyekeznek mindenkit megnyugtatni. Azzal magyarázzák a helyzetet, hogy beadtak egy pályázatot, amit kétszer utasítottak el, majd 2013-ban mégis elnyerték rá a pénzt. Viszont akkor még szükség volt a közbeszerzésire, így az önkormányzat idén nyáron, július végén tudott csak szerződni a kivitelezővel, azaz augusztusban kezdődtek a felújítások. A Lovas utcai épület siralmas állapotban van, ezt az önkormányzatnál is elismerték mondván, szerkezeti átalakításra van szükség. Az első kerületben a Nyárs utcai óvoda mellett még két másik épületen is végeznek kisebb felújításokat, de azt ígérik, szeptember közepe után már egyik munkálat sem fogja zavarni a nevelést.

A Zugligeti Óvoda és Zugligeti Bölcsőde energetikai fejlesztése elnevezésű projekt 2014. június végén kezdődött, és – az időjárás függvényében – várhatóan szeptember második hetében fejeződik be- kaptuk emailen a rövid választ a XII. kerülettől.

Lehet, hogy nehézkes volt a pályázat, lehet, hogy az önkormányzat kapcsolt későn. Lehet, hogy a munkásokat nem sikerült időben összeszedni, vagy az anyagot nem sikerült időben beszerezni, nem tudjuk. Egy biztos: bárki is tehet róla, bármi is az oka a fenti állapotoknak, biztos, hogy a gyerekeknek a legrosszabb most. Azoknak, akik egy kis szerencsével ablakos tornateremben időznek heteket, azoknak, akik kiscsoportosként beszoknak valahova, ahonnan egy hónap múlva elmennek, és azoknak, akik egész nap a fúrót és kalapácsot hallgatják.

Lovas utcai óvoda
Lovas utcai óvoda

Megkerestük a zuglói önkormányzatot is, ők eddig nem reagáltak levelünkre. Amint választ kapunk tőlük, cikkünket frissítjük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top