Aktuális

350 ezren kértek diákhitelt

Eddig összesen 350 ezren igényelték a diákhitelt, a Diákhitel Központ arra számít, hogy az igénylők száma a mostani tanévben is az előző esztendők arányainak megfelelően alakul.

Bugár Csaba, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója elmondta: az elmúlt tanévben a jogosultak 17 százaléka, mintegy 79 ezer hallgató élt a lehetőséggel, közülük 54 ezren állami, 25 ezren önköltséges képzésben tanulnak. Lakóhely szerint Budapest és Pest megye áll az első helyen, sokan igénylik a hitelt emellett Borsod, Hajdú-Bihar, Szabolcs és Bács-Kiskun megyékből is.

Az új tanévben a kizárólag a képzési költségekre fordítható, fix 2 százalékos állami kamattámogatott Diákhitel2-t a legtöbben a Budapesti Gazdasági Főiskolán, a Budapesti Kommunikációs Főiskolán és a Budapesti Corvinus Egyetemen folytatandó tanulmányaikhoz igényelték. A 5,75 százalékos kamatú Diákhitel1 a Budapesti Gazdasági Főiskola, a Szegedi Tudományegyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatói között a legnépszerűbb. A képzések közül a gazdálkodás-menedzsment, a kereskedelem-marketing és turizmus-vendéglátás van a vezető helyen.

A vezető úgy véli, elképzelhető a kamatnál további csökkenés, de “erről most, szeptemberben még korai nyilatkozni”. Idén első körben szeptember 15-ig lehet beadni a kérelmeket. A tájékoztatás szerint a válság óta már csak azok kérik a hitelt, akiknek tényleg szükségük van rá.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top