Aktuális

10+1 pont: mit kérnénk a főváros új polgármesterétől?

Nem keverjük egymással a Mikulást és a polgármesterünket, csak egy nagyon kicsit. Úgyhogy összeírtuk, mitől éreznénk jobban magunkat a városban, ahol élünk. Hátha egyszer teljesülnek, ha elég erősen kívánjuk. Kérünk tehát:

1. Rendszeres hármasmetrózónként egy minél előbbi felújítást, hogy ne kelljen napi jelleggel átélni a halálfélelmet.

2. Biciklis-felüljárókat és csúcsszuper, járókelőmentes, így totál biztonságos bicikliutakat.

3. Fel lehetne turbózni valahogy a Dunát, hogy ne csak akkor élvezzük a világörökség-listás panorámát, amíg a dugóban araszolunk a rakparton. Érezzük, hogy valami elkezdődött, például a Város és a Folyó nyári piknikjén idén már egész sokan élvezték a víz közelségét, de baromi jó lenne, ha valahogy még jobban ki lenne használva a Duna-part, és menő dolgokat lehetne ott csinálni télen-nyáron – mert a Duna szép. A partja még szebb. Szeretnénk például egyszer a Dunán átszelni a várost délről északra, a retikülünkben a BKV-bérletünkkel úgy, hogy beérjünk vele munkába. Lehetne strand és sok-sok lakóhajó, elérhető, barátságos hajós éttermek, hajós kocsmák.

10+1 pont: mit kérnénk a főváros új polgármesterétől?

4. Szélvédett buszmegállókat és villamosmegállókat, ahol nem hasít át télen a –10 fokos szél, és reggel nem kívánjuk azt, hogy bárcsak űrhajósruhában indultunk volna munkába.

5. Nem várjuk mi, hogy mindent a polgármester intézzen el, így is minden hétre jut egy remek alulról jövő kezdeményezés vagy éppen menő üzleti vállalkozás. A vezetéstől csak azt várnánk, hogy legyen rugalmas, és engedje az új, akár szokatlan dolgokat megvalósítani.

6. Pisiszagmentes tereket és kakiszagmentes járdákat! “Sötét, mint egy koszos vályú“, így jellemzi a budapesti utcákat a Kulo City című városképregény Stark Attilától. Nem ma jelent meg, de például a VII. kerületi Dembinszky utcában még most is ugyanúgy kakival van kikövezve a Városligetig vezető út. Aki tudatos, már most is felszedi a kutyája után, aki nem, azt bombázzák szemléletformáló ingerekkel, és ha kell, büntessék. És takarítsanak! Ahogy sok országban megoldják.

10+1 pont: mit kérnénk a főváros új polgármesterétől?

7. Kitalálhatnának valamit a biztonságos villamosközlekedésért, mert borzasztóan veszélyesek néhol az átkelők: sok helyen hiányoznak vagy túl keskenyek a járdaszigetek, az a csoda, hogy eddig nem maradt ott senki. Az emberek is felelőtlenek, de a tömeg olykor irracionális viselkedésével is számolni kellene a tervezésnél.

8. Kisebb városoknál gyakori, hogy a helyi lakcímkártyával rendelkezők kedvezményeket kapnak a helyi fürdőkben, múzeumokban. Gyerekkorunkban ezért jártunk szigorúan személyivel a strandra. Ehhez hasonló kedvezményekkel lehetne erősíteni azt az érzést, hogy Budapest gondoskodik a budapestiekről. Kerületenként is lehetne alakítani így a helyi kötődéseket.

9. Még több szépen rendezett parkot, ahol munka után, hétvégénként leülhetünk a fűbe beszélgetni, vagy ha arra támad gusztusunk, kaphatunk a zöldben egy jó sört, fröccsöt vagy vacsorát. Az igényt bizonygatni már nem kell, ahogy létrejött a Millenáris Park, a Gödör, a Kopaszi-gát vagy a Nehru-park a Bálnánál, mind azonnal belaktuk őket, és közben azt éreztük, hogy csak jó dolgunk van nekünk itt.

10+1 pont: mit kérnénk a főváros új polgármesterétől?

10. Rendes, értelmes, felelős hulladékgyűjtést! Például ne szüntessék meg az egyetlen autó nélkül is elérhető szelektív szemetest a belváros közepén azzal a felkiáltással, hogy a társasházba beállítottak két szelektív kukát, amik az üvegeket nem fogadják be. A város által termelt felesleget próbálhatnánk még okosabban kezelni, hogy ne csak mutatóba legyenek olyan megoldások, mint amikor a Széchenyi Fürdő termálvizével kezdték fűteni az Állatkertet.

+1. Ha már nagyon jól állunk: ingyen wifit mindenhová!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top