Aktuális

Nőhiány miatt nagy a zűr Brüsszelben

A női jelöltek hiánya miatt veszélybe kerülhet a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottság európai parlamenti támogatása.

Guy Verhofstadt, a liberális képviselőcsoport vezetője a minap úgy nyilatkozott, hogy a liberálisok nem támogathatnak egy olyan bizottságot, amelyben kevés a női biztos, és amely így nem tükrözi a konzervatívokból, szocialistákból és liberálisokból álló parlamenti többségen belül uralkodó Európa-barát erőket.

Mindeddig csupán 4 női jelölt pályázik az Európai Bizottság 28 biztosi pozíciójának valamelyikére. Amennyiben ez így marad, ezzel jelentősen csökkenne a José Manuel Barroso vezette intézmény női és férfi biztosainak aránya, hiszen a leköszönő testületben a gyengébbik nem 9 taggal képviseltette magát.

Egyelőre Olaszország, Csehország, Svédország és Bulgária jelöltjei között találhatók meg a gyengébbik nem képviselői.

A bolgár ügyvivő kormány szerdán döntött arról, hogy Roszen Plevneliev bolgár elnök Krisztalina Georgievát, a nemzetközi együttműködés, humanitárius segítségnyújtás és válságkezelés biztosát jelöli Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője utódjának a szombaton esedékes EU-csúcson. Mindenesetre a főképviselői székért Georgieván kívül Federica Mogherini olasz külügyminiszter asszony is ringbe száll, így bármelyikük győzelme esetén még kevesebb női biztos kerülhet be az új bizottságba.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top