Aktuális

Te is devizahiteles vagy? Ennyi az esélyed, hogy pénzt kapj vissza!

A valamilyen külföldi pénznemben eladósodottak megsegítésére július 4-én a parlament törvényt hozott, amellyel végleg rendezni kívánja a problémát. Ez becslések szerint 500–900 milliárd forint mínuszt jelent a bankoknak – és bizonyos kompenzációt a hiteleseknek. Utánajártunk, kinek mi jár vissza.

A jogszabály a kúria jogegységi határozatán alapul, mely kimondta: törvénytelenül alkalmazták a hitelintézetek az eltérő vételi és eladási árfolyamokat a devizahitelek kezelésekor (árfolyamrés). Az ennek nyomán járó visszatérítés részletes szabályozása még várat magára őszig. Amikor ez meglesz, a hitelintézetek ezt követően fogják átszámolni visszamenőleg az árfolyamrés miatt keletkezett fizetési különbözetet (ez a bank aktuális eladási árfolyama, illetve a jegybank aznapi középárfolyama közti különbség), valamint a jogszerűtlennek minősített kamatemelések összegét. Az is később dől el, hogy a bankok egyszeri visszatérítést fizetnek majd, vagy annak az összegével csökken a tartozás. A mostani törvény a további perek megelőzése érdekében tisztázta, hogy a devizahitel-szerződések – a tisztességtelen alkalmazások kiküszöbölésével – érvényesek. Semmisnek mondta ki – az árfolyamrés alkalmazásán kívül – az egyoldalú szerződésmódosítást is: 30 napjuk van a pénzintézeteknek arra, hogy bíróság előtt bizonyítsák szerződésmódosításaik méltányosságát.

A jogszabály kizárja a kompenzációban részesülők köréből a kedvezményes végtörlesztésben részesült hitelszerződéseket, továbbá azokat, akiknek kölcsönszerződését a Nemzeti Eszközkezelő rendezte. A több százmilliárd forintos kompenzációt a pénzintézetek fogják lenyelni – ez nyilván egyfelől méltányos, hiszen a kúria döntése szerint annak idején az árfolyamrés alkalmazásából tisztességtelen haszonra tettek szert. Másfelől viszont, ha a bankoknak a zsebükbe kell nyúlni, az hatással lehet a hitelezésre – közvetve tehát a gazdaság egészére is. Nem biztos, hogy a törvény meg tudja előzni a bankok ellen indított további pereket, hiszen a kompenzáltak köréből kizárta a végtörlesztett hiteleseket. Őket általában nem sajnálják a ma is fogcsikorgatva törlesztők, mert úgy gondolják, azok a “gazdagok”, akik zsebből fizettek, amikor megnyílt a kedvezményes (240-es piaci CHF-árfolyam helyett 180 forinton) végtörlesztés lehetősége. Volt köztük ilyen is, de sokan nagyon drágán fizették meg a szabadulást a hitelcsapdából. Aki forinthitelre váltotta (a végtörlesztéssel élők kb. harmada), annak óriási könnyebbség volt, hogy ezt 180-as árfolyamon tehette, de ezt az aktuális piaci lakáshitelkamatok dupláján kínálták akkor a bankok. Más családi kölcsönből vagy ingatlana elkótyavetyélésével jutott pénzhez. Akik így tettek, arra az időszakra, amikor még ők is elszenvedték a hitelintézetek törvénytelennek minősített eljárásait, esetleg pert indíthatnak, némiképp ellensúlyozandó veszteségeiket. Azok viszont, akik ma már nem devizahitelesek, de nem a kedvezményes végtörlesztésben vettek részt, hanem az aktuális piaci árfolyamon “előtörlesztettek”, visszatérítést kaphatnak. Fellélegezhet például a 40 éves Lilla, akinek ráment a lakása, a fele öröksége és tíz éve arra, hogy devizahitelből próbált otthont teremteni. Hasonló történet nagyon sok van – ők sokmilliós veszteségeikből most némi visszatérítésre számíthatnak.

Te is

Lilla esete

“2004-ben, 30 évesen vettem fel 15 millió forint lakáshitelt svájci frankban – meséli Lilla. – Biztosnak tűnő, jó állásom, magas fizetésem volt, aminek a törlesztőrészlet csak az ötödét tette ki, és egy ingatlan a nevemen, amiben a nagymamám élt, de megvolt rá az esély, hogy az árából belátható időn belül a teljes hitelt vissza tudom fizetni. Az albérletem 70 000 forintba került, a hitel havi törlesztőrészlete pedig 90 000 volt, úgy véltem, jobban megéri a saját lakásom részleteit fizetni ahelyett, hogy egy idegennek adva »dobom ki az ablakon«. Az árfolyamkockázat olyan formalitásnak tűnt, mint az összes többi apró betűs izé. Gondolkodtam, mennyi esélye van annak, hogy a CHF-árfolyam jelentősen változzon, de arra jutottam, hogy nem sok. Ha pedig elveszíteném az állásomat, találok másikat. Végső esetben eladom a lakást és mindent visszafizetek. Nem így lett: a válság nyomán 90 ezerről 165 ezerre kúszott föl a törlesztőrészlet, a teljes tartozás pedig – több év folyamatos törlesztés mellett – húszmillió forint fölé emelkedett. Még ezt is tudtam fizetni, de dühített, hogy újra csak dobom ki a pénzt az ablakon. Csapdába kerültem: a másik ingatlant a haszonélvezet miatt nem tudtam eladni, ezt pedig azért nem, mert nem vették meg annyiért, amennyiből visszafizethettem volna a hitelt. 2011-ben jött a mentőöv: a kormány kedvezményes végtörlesztési lehetősége, aminek igen megörültünk. Sajnos csak az tudott élni vele, akinek milliói álltak készenlétben, és kápéban kicsengette a teljes összeget. Ha szerencsém lett volna, és el tudom adni a lakást, a kedvezményes árfolyamon mindent ki tudtam volna fizetni. De a megadott határidő alatt nem került vevő. Próbáltam kölcsönkérni, de nem volt kitől. Előző nap még 15 millióval tartoztam, másnapra már ismét 23-mal. Borzasztó érzés volt. Amikor a nagymamám elhunyt, mindkét lakást beáldozva már ki tudtam szállni a csapdából úgy, hogy ráment az örökségem. Negyvenéves leszek, férjhez mentem, az első babánkat várjuk – albérletben. Azt mondják, megérdemlem, mert felelőtlen voltam. Lehet. De túlságosan drágán fizettem érte.”

(Független banki informátorunk szerint egészen biztosat az új törvény őszi megjelenése után lehet majd tudni, további feltett kérdéseinkre addig is a következő válaszokat kaptuk tőle .)

1. Milyen időszakra jár a visszatérítés azoknak, akiknek érvényes és folyamatosan törlesztett hitelszerződésük van, és mit kell tenniük?

A törvény a 2004. május 1-jét követően és az új törvény hatályba lépése között kötött devizaalapú (devizában nyilvántartott vagy devizában nyújtott és forintban törlesztett) és forint hitel- vagy kölcsönszerződésre, illetve pénzügyi lízingszerződésre vonatkozik (a fogyasztói kölcsönszerződésekre, tehát a szabad felhasználású hitelekre, személyi hitelekre és gépjármű-vásárlási hitelekre is kiterjed). Ha a szerződést közben felmondták, vagy az ügyfél visszafizette tartozását, 5 év az elévülési határidő a lezárástól. A rendszeresen törlesztő ügyfeleknek jelenleg a törlesztésen kívül egyéb teendőjük nincs. A jelenlegi törvény a bankoknak határozott meg tennivalókat. Az ügyfelekkel történő rendezés részleteit az őszre tervezett, újabb törvény fogja meghatározni.

 2. A 2011–12-ben kedvezményes árfolyamon végtörlesztett hitelszerződések után jár-e visszatérítés az árfolyamrés miatti veszteség után?

Nem. A törvény kizárja a kedvezményes végtörlesztést igénybe vevőket, illetve a Nemzeti Eszközkezelő által átvett ingatlanokat, hiteleket.

 3. Mi jár annak, aki a kedvezményes 180 Ft-os svájcifrank-árfolyamon forintra váltotta a hitelét, és úgy fizette tovább?

Ez végtörlesztésnek számít, és a vonatkozó törvény 1. § 2. bekezdés a) pontja értelmében “az e törvényben foglalt szabályokat nem kell alkalmazni… a végtörlesztés következtében megszűnt fogyasztói kölcsönszerződésekre”.

 4. A bankok 2011–12-ben nem forintalapú lakáshitelre váltották át a svájcifrank-hiteleket, hanem szabad felhasználású hitelt lehetett felvenni, az átlagos lakáshitelkamatoknál magasabb kamattal. Milyen visszatérítésre számíthatnak e “kényszermagánhitelek” törlesztői az átváltás előtti időszakra vonatkozóan?

Önmagában a hitelkiváltásra felhasznált hitelkonstrukcióknak a magasabb hitelterhéért nincs visszatérítési kötelezettség. Az ügyfél kockázata, ha ő egy magas kamatozású hitelből származó pénzösszeggel váltotta ki a devizahitelét. De ha a felvett forinthitelre vonatkozóan olyan egyoldalú kamatváltoztatás történt, amely a törvény hatálya alá tartozik, az ügyfél jogosult lehet visszatérítésre – ha a banknak nem sikerül a bírósági eljárásban az emelés tisztességességét igazolnia.

 5. Mire számíthat, aki kénytelen volt áron alul eladni autót, lakást, mert nem tudta fizetni a törlesztőrészleteket, és a befolyt pénzből piaci áron fizette vissza a hitelét?

Ez előtörlesztésnek számít, és a fogyasztó jogosult az árfolyamrés és az egyoldalú kamatváltoztatásból eredő különbözet visszatérítésére. Az abból adódó veszteséget, hogy áron alul adta el az autóját, lakását, mert gyorsan akart pénzhez jutni, az ügyfélnek magának kell viselnie. A piaci árváltozások következtében előállt veszteség nem áthárítható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top