Aktuális

Minek a medence, ha nem lehet benne fürdeni?

Díszkútban, szökőkútban tilos fürdeni. Díszkútban, szökőkútban fürdenek. Van itt ellentmondás?

“A virágnak megtiltani nem lehet” – szól a vers. A magyarnak megtiltani nem lehet, hogy

  • leleményes legyen
  • kreatív legyen
  • melege legyen
  • szabad legyen
  • élvezze a nyarat
  • élvezze az életet

Ha kitesznek egy medencét, abban megfürdik, oszt annyi. Hogy az nem medence, hanem egy medencére kísértetiesen hasonlító díszkút? Ez körülbelül olyan, mint ha a városvezetés minden reggel pikniket rendezne be mondjuk a Ferenciek terén, telerakna egy hosszú asztalt minden jó falattal, majd otthagyná azzal, hogy installáció. Tényleg azt várják, hogy az éhes ember majd nem kóstol meg róla ezt-azt?

Az Index közölt fotót arról, ahogyan a renitens lakosság fürdőzik a 4-es metró II. János Pál pápa téri dizájnelemében, ami, nini, pont olyan, mint egy medence csúszdával, stéggel, kis pallóval. De nem ám az, rosszul látunk mi, csak ezt nehéz megmagyarázni egy gyereknek a kánikulában.
Ezért aztán ők is, valamint fiatalok, sőt kutyák is rendszeresen megmártóznak a vízben olykor-olykor.

Csakhogy az illetékes elvtársak elmondták, hogy ez rendbontás, sőt veszélyes, mivel a vizet rendszeresen leeresztik, a medencét vegyszerekkel kitisztítják – a víz tehát nem alkalmas fürdőzésre. Még jó, hogy nem ciánozzák…
“Az M4-es metró projekt keretében, az állomáshoz kapcsolódó felszínrendezés során épült II. János Pál pápa téri vízmedence kifejezetten NEM fürdőzési célokat szolgál, hanem a park levegőjét hivatott frissíteni, javítani” – közölte a BKK a hírportállal.
Az önkormányzat is nyilatkozott: tudnak A Problémáról, és már intézkedtek. A BVK Holding szóvivője elmondta: “Megvizsgáljuk a lehetőségét annak, hogy kikerüljön a díszkút mellé egy »Tilos a fürdőzés« tábla, és ezután büntetés kiszabására is lehetőség lesz az illegális fürdőzőkkel szemben.”

Milyen érdekes, nem? Van egy jelenség: a közösség “alulról” kezdeményez, spontán lép, életörömöt mutat, nem, nem magyaros pesszimizmust, hanem önfeledtséget, mókát, pajkosságot. Ám mivel a dolog nem teljesen veszélytelen, a hatóság eldöntheti, merre billenti a dolgot. Megtiltja azt is, ami eddig volt, vagy fontos közösségi szükségleti jelzésként értékeli a látottakat, és elgondolkodik, hogyan tudná hasznosítani ezt a sok pozitív energiát valamilyen kezelhető formában (vagy ha erre képtelen, akkor legalább nem helyez ki efféle körmönfont csapdákat). Hogyan tudna valami jót kihozni ebből a városi élethelyzetből ahelyett, hogy tiltó táblákat helyez ki, és büntet? Mondunk is egy példát az elmúlt évekből konstruktív megoldásra!
Most épp nem jut eszünkbe.

UPDATE: Nem, természetesen nem értünk egyet azzal, hogy bárki egészségre ártalmas közeggel érintkezzen, netán balesetveszélyes helyzetet idézzen elő köztéri objektek nem rendeltetésszerű használatával.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top