Aktuális

Bizarr, de hatékony: sajátvér-terápia

Furcsa gyógymódnak tűnhet a sajátvér-terápia. Hagyományosan a pácienstől levett vénás vért adják be, meghatározott esetekben csak a vérplazmát használják fel a gyógyulás folyamatának támogatására. De nemcsak az alternatív medicina eszköztárát gyarapítja ez a regenerálódást elősegítő terápia, hanem szépítőkúraként is népszerű.

Egy német traumatológus, dr. Bier 1905-ben számolt be arról, hogy azok a sérült végtagok, ahol a nyílt csonttörés régiójában vérömleny, más szóval hematóma keletkezett, sokkal jobban gyógyultak. Ezért arra következtetett, hogy a vérben lehet jótékony hatású alkotórész. Ezt a feltevést a gyakorlat igazolta: ha a pácienstől levett vénás vérrel a zárt törésvégek területét vagy a nehezen gyógyuló sebek környékét körbeinjekciózta, ez a terápia elősegítette a sérülések gyógyulását.

Régi-új gyógymód

Bár még ma sem tudják, pontosan hogyan is hat, a sajátvér-terápia eredményei meggyőzőek. Egyes kutatók ezt azzal magyarázzák, hogy a saját szervezetből származó “anyag” képes az immunrendszert stimulálni. Olyan jelzést közvetít a szervezet aktuális állapotáról, amely kiváltja az immunrendszer aktivitását. Természetesen nem hoz olyan gyors eredményt, mint az antibiotikumok, a szteroidok és más kemoterápiák, hiszen a sajátvér-terápia nem a kórokozó ellen hat, hanem a labilis immunrendszerű ember megerősítésére szolgál, így támogatja a krónikus gyulladásos folyamatok leküzdését.
– Kezdő orvosként Németországban azt láttam, hogy háziorvosi praxisokban széles körben alkalmazták a sajátvér-terápiát – mondja dr. Balaicza Erika belgyógyász főorvos. – Az orvosok azzal magyarázták a hatását, hogy minden sérüléskor vérömleny keletkezik, ami az immunrendszert aktiválva felgyorsítja a gyógyulást. Ezen elv alapján nemcsak a sebeknél, hanem más esetekben is segíthet. A tapasztalatok alapján bevált gyógymód a változókori panaszokra, általános legyengültség, immungyengeség, visszatérő fertőzések, gyulladások, ekcéma és más bőrgyulladások kezelésében. Hazánkban sem volt ismeretlen, húsz-harminc évvel ezelőtt a sajátvér-injekciókat egyfajta erősítő kúraként alkalmazták, ma a természetes gyógymódokat előnyben részesítő, komplementer medicina eszköztárát gazdagítja. Tekintve, hogy a sajátvér-terápia során nem idegen, hanem saját anyagot adunk vissza, kellő sterilitás mellett az eljárás gyakorlatilag teljesen veszélytelen, és nincs mellékhatása.

Bizarr, de hatékony: sajátvér-terápia
Hogyan alkalmazható?

• A sajátvér-terápia alkalmazható önmagában, vagy a vénás vért oxigénnel dúsítva, UV besugárzással kezelve, gyógynövénykivonatokkal, illetve homeopátiás oldatokkal keverve.
• Ízületi panaszok esetén a centrifugált, trombocitákban gazdag koncentrátumot adják be a fájdalmas területre.
• A vámpírkezelés, más néven Drakula-terápia egy kozmetikai-bőrgyógyászati eljárás. A centrifugált vér vérsavójával történik a bőr regenerálódását elősegítő, fiatalító beavatkozás.

Meggyőző próba

Dr. Balaicza Erika érdeklődését fölkeltette a sajátvér-terápia, elsőként saját magán próbálta ki.
– Személyes tapasztalatokat szereztem a módszerrel kapcsolatban, mert azt olvastam, hogy herpeszre és allergiára is jó hatású. Nekem herpeszem volt, a szomszédasszonyomnak pedig sokféle allergiája, és mivel ő is az egészségügyben dolgozott, megbeszéltük, hogy együtt kipróbáljuk. A levett vérhez hozzáadtam a herpeszhólyagocskákból leszívott folyadékot is, én ezt az injekciót kaptam farizomba, míg a szomszédasszonyomnak csak a saját vérét adtam be. Nálam bevált: a két injekcióból álló első kúra után másfél évig nem volt herpeszem, a szomszédasszonyom allergiás tünetei is kezdtek eltűnni a sajátvér-injekciók hatására. Érdekelt, milyen területeken lehetne még alkalmazni. Ahol nem hagyott cserben: herpesz, krónikus gyulladások kezelésében, vagy ha például távol-keleti úton valamilyen kórokozót összeszedett a beteg, ami heteken-hónapokon át elhúzódó lázat idézett elő. Ilyen esetben is hasznos lehet, mert a terápia olyan immunválaszt indít be, amely segít leküzdeni a fertőzést. Sportolók is használják az erőnlét fokozására. Kúraként alkalmazva fejti ki a hatását, átlagban 10-12 kezelés hozza meg a kívánt eredményt, heti 1-2, legfeljebb 3 alkalommal beadva. Ezután javasolt lehet a fenntartó kezelés is.

Koncentrált gyógyerő

Dr. Börzsei-Knoll Veronika és dr. Knoll Zsolt ortopéd traumatológus szakorvosok az elmúlt öt évben több mint kétszáz betegen sikerrel alkalmazták a sajátvér-terápiát, amely elősegíti a csont, az ízületi porcok, a lágy szövetek gyógyulását, illetve meggyorsítja a beteg állapotának javulását. – A Recover™ injekciós kezelés során a beteg levett vérét egy speciális készülék alkotórészeire szétválasztja, és a vérlemezkékben, más néven trombocitákban gazdag koncentrátumot adjuk be közvetlenül a sérülés helyére – foglalja össze a kezelés lényegét dr. Börzsei Knoll Veronika. – Az injekció fájdalmas lehet, hiszen viszonylag nagy mennyiségű, 6 ml gyógyító koncentrátumot adunk be gyulladt vagy sérült területre, amelyet 8-10 napig kímélni kell. Ha alsó végtagot érint, például Achilles-ín-gyulladást kezeltünk, akkor mankózni kell, míg felső végtag, például teniszkönyök vagy golfkönyök esetén ajánlott a kart felkötve pihentetni. A kezelés előnye, hogy egyetlen injekció elegendő, nem kell megismételni. A gyógyulás meggyőző, alsó végtagnál 80-85 százalékos, felső végtagnál 90-95 százalékos arány várható. Mivel a gyógyító koncentrátum a páciens saját véréből készül, mellékhatásoktól sem kell tartani. Betegségtől függően a kezelés járóbeteg-ellátás keretében vagy a műtét részeként végezhető el.

Mire jó?

• Allergiák esetén a túlérzékenységi reakció csökkentése.
• Akné, furunkulusok, ekcémák, pikkelysömör kezelése. Kozmetikai céllal a bőr felfrissítésére, fiatalítására.
• Krónikus felső légúti és egyéb fertőzések, asztma esetén.
• Máj- és vesebetegségek, köszvény.
• Keringészavarok.
• Egyéb immunbetegségek: például reumás ízületi gyulladás kiegészítő kezelése.
• Ízületi fájdalmak, krónikus eredetű gyulladások, csonthártya-irritáción alapuló sarok- vagy talpfájdalom, az ízületeket borító porcfelszín kopásának kezelése, keresztszalag-, illetve porcműtétek után a gyorsabb gyógyulás elősegítésére.

 

Bizarr, de hatékony: sajátvér-terápia

Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!
Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top