Aktuális

Olyan jól tussoljuk el a szexuális zaklatást, mint az amerikaiak

Egy hetet kellett várni, hogy a Trefort Gimnázium megszólaljon a múlt héten kirobbant, az intézmény egy volt tanárát érintő szexuális visszaélési váddal kapcsolatban. Nem hihetjük azt, hogy a nyugati szomszéd fűje zöldebb: akár Európában, akár a tengerentúlon szőnyeg alá söprik a kínos ügyeket.

Ismeritek a játékot, amiben meg kell találni a különbséget két kép között… Tegnap az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskolája (egykor Ságvári Endre Gyakorlóiskola) közleményt adott ki: amikor Sipos Pál kilépett, az iskolavezetés tudomása szerint távozásra az érintett tanulók szülei bírták rá őt, így a valós ok a kollégák és a tanulók előtt rejtve maradt.

Hasonlóan szól az MTV Nonprofit Zrt. és az MTVA közös közleménye: “a 444.hu cikkének állításairól az MTV-nek nem volt tudomása, Sipos Pál ellen panasz vagy bejelentés nem érkezett a tárgyban.” Többen viszont megerősítették mindkét intézményben megfordulók közül: “köztudott” volt a dolog.

És jöjjön a másik kép: Nagy-Britannia még csak most ébredezik a BBC gyermekműsor-vezetője, Jimmy Savile évtizedekig tartó gyermekmolesztálásainak felfedezése után. Az Egyesült Államokban egy magyar zaklatáshoz hasonló történet látott napvilágot. Két héttel ezelőtt, a XO Jane internetes oldalon jelent meg vallomás egy olyan nőtől, akit középiskolai tanára zaklatott Los Angeles egyik legjobb magániskolájában. Az irodalomtanár megúszta a büntetést: nem rúgták ki, egyedül tanácsadásra kellett járnia. Egy héttel a vallomás megjelenése után a BuzzFeeden hozta nyilvánosságra történetét egy újságíró – ugyanazzal a tanárral, immár megnevezve őt.

A Marlborough School úgy reagált, hogy az esszében olyan részletekre derült fény, amelyek eddig ismeretlenek voltak. Ez erősen támadható, hiszen az írásból kiderül: a lány elmesélte a történteket, és azt kérte az iskolától, hogy a tanárt távolítsák el. Az illető következő munkahelyén, a pasadenai Polytechnic Schoolban – bár vizsgálatot és átvilágítást ígértek – azt állítják, nem tudnak arról, hogy alkalmazottjuk zaklatta volna a diákokat. És nyilván senki nem tette fel neki az állásinterjún azt a kérdést, hogy mégis hogyan kerül az állam egyik legdrágább, legtekintélyesebb magániskolájából egy állami szakközépbe.

Ugye, hogy nincs különbség?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top