Aktuális

Most Heves megyében támadt a lépfene

A lépfene kórokozóját mutattak ki egy Heves megyei marha húsában.

Lépfene kórokozóját mutatta ki szombaton egy Heves megyei házi vágásból származó marhahúsból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állat-egészségügyi Diagnosztikai Igazgatósága. A marhahús a járványügyi nyomozás eredménye szerint nem került be a közfogyasztásba, és az eset nem áll okozati összefüggésben a Tiszafüredhez kötődő lépfenés megbetegedéssel. A fertőzött állatból származó húst a hatóság begyűjtötte és megsemmisítette.

Egy embert Gyöngyösön bőrlépfene tüneteivel kezelnek, ő a fertőzött szarvasmarha húsának darabolásakor megsérült.

A népegészségügyi szolgálat megkezdte a hússal érintkezők antibiotikumos megelőző kezelését, a velük egy háztartásban élők figyelmét pedig felhívta a betegség tüneteire.

A múlt héten vélhetően illegális szarvasmarhavágás során többen lépfenével fertőződtek meg egy tiszafüredi telepen, ahonnan a közétkeztetésbe is szállítottak húst. Nyolc embert kórházban kezelnek. A tiszti főorvos hétfői közlése szerint nincs veszély Tiszafüreden, és nem várható ott újabb megbetegedés.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top