Aktuális

Negyvennyolc állatot fognak megölni a héten

Egyetlen szó, az nem cikk, ugyebár. Pedig van olyan, hogy egyetlen szóban benne van minden. Ez esetben ez a szó a következő: ÉRTELMETLEN.

Lehet persze még egy csomó mindent mondani: felesleges, értéktelen, embertelen, öncélú, ostoba, erőszakos és persze hagyományos. Kicsit furcsa, hogy ez az egy szó felülírhatja az előbbieket. A ma kezdődő pamplonai bikafuttatásról beszélek, amikor a következő történik (tudjátok): naponta hat felingerelt, éheztetett, zavarodott, féltonnás bikát űznek végig a spanyolországi Pamplona városka óvárosának szűk utcáin, miközben önként jelentkezők menekülnek előlük. A végén a bikákat leölik, a bikák pedig menet közben szintén kivégeznek olykor egy-két embert. Mindezt a hagyomány nevében.

Az egész őrületre tódulnak a turisták a világ minden tájáról (egymilliót várnak!), viszik a gyerekeket, mint valami érdekes látványosságra. Isszák-locsolják egymásra a bort – egy színes, vidám fesztivál az egész. Na persze. Valójában mészárszék. Miközben minden más arról szól, mire vigyázzunk, hogyan óvjuk magunk és mások testi épségét (például hogyan előzzük meg a baleseteket), itt szándékosan idézik elő a veszélyes helyzeteket. Oké, mások meg sziklát másznak biztosítás nélkül, kötélen egyensúlyoznak szakadékok felett vagy repülőgépekből ugrálnak ki – részemről ezeket a dolgokat is furcsállva nézem, de ebbe legalább csak az hal bele, aki kitalálta. És nyilván napi szinten ölik le milliószám az állatokat a fejlett (?) országokban, de legalább azért, hogy megegyük őket (bár ezzel is jócskán van mit vitatkozni). De hagyománytiszteletből?! Végül is bizonyos térségekben az emberevésnek vagy a gyerekáldozatnak is megvan a hagyománya, nem is értem, azt miért nem közvetíti a tévé.

Megnézem
Összes kép (1)

Ma július hetedike van, a következő hétfőig, július 14-ig negyvennyolc bikát ölnek le az úgynevezett torerók a spanyol arénában San Fermín ünnep alkalmából. A fesztivál történetében eddig tizenöt ember vesztette életét a futtatásban, sokan megsebesültek – de még mindig az állatok vannak nagyobb veszélyben. Hogy a kettőt nem lehet összemérni? Nem is, mert az ember önszántából lép be a helyzetbe, míg a bika pusztulásával szolgálja mások szórakozását – akárcsak régen, mikor a rabszolgákat egymásnak engedték.

Szombaton állatvédők tüntetettek a tartomány fővárosában: “Te elfutsz, de az állatok meghalnak” – írták a transzparensekre.

A sajtóközleményben ott áll még, hogy a futtatás csak a fő attrakció, azon túl több mint négyszáz egyéb programot tartanak: koncerteket, táncesteket, gyermekjátékokat, tűzijátékokat, körmeneteket, karneválokat. Nahát, ettől mindjárt szebben fest a dolog.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top