Aktuális

Cölibátus: miért kell választani Isten és ember szeretete között?

Nehéz téma ez. Római katolikus vallású vagyok, ilyen nevelést kaptam, erős a hitem, de felnőttkorom óta folyamatosan lázadok a római katolikus egyház poros örökségei ellen.

Hit és hitelesség tényleg azon múlik, hogy házas vagy-e?

“Szeretem az egyházat” – ezt mondta a HVG-nek adott interjúban Balogh József, aki egy évvel ezelőtt felmentését kérte az egyházi szolgálat alól. Nem akart, és nem is tudott tovább kettős életet élni. Apja akart lenni gyermekeinek, és férje a feleségének, de így – a cölibátus miatt – nem szolgálhatta tovább az urat. Hosszú, évekig tartó tépelődés volt ez, az elszakadáshoz az utolsó lökést XVI. Benedek szavai adták meg neki: “Mindent a gyermek jóléte szerint kell cselekedni.”
Ha Isten azt szeretné, hogy boldogságban és békében, odaadással és szeretettel neveljük a gyermekeinket, akkor véleményem szerint soha nem állítaná választás elé a szolgáját. Meghallgatni a hívőket, útmutatást adni és Jézus tanításait továbbadni az is tudja, aki “a munkaidő után” hazamegy a családjához. Egy hívő ember hite nem lesz kevesebb azért, mert családja is van, és ha már itt tartunk, mint lelkipásztor sem lenne kevésbé hiteles.

Cölibátus: miért kell választani Isten és ember szeretete között?

Értékes emberekről mond le az egyház

Nem tudom, ki hogy van vele, de Ferenc pápa érkezését a római katolikus egyház élére jómagam úgy éltem meg, mint egy nagyon friss, hűvös széllökést a nyári melegben. Ennek ellenére, amikor kolléganőimmel arról beszéltünk, hogy mégis meddig tarthat még a cölibátushoz való görcsös ragaszkodás, arra a válaszra jutottunk, hogy még vagy ezer évig. Addig pedig marad a kilépés vagy a kettős élet. Csak közben egyet felejtünk el, mégpedig azt, hogy olyan emberekről mond le az egyház, akiknek erős a hitük, elkötelezettek az Úrnak, egyetlen “bűnük”, hogy családot is akarnak. Értem én, hogy a tanítás, meg a szabályok, meg az öröklés kérdése…, de a világon mindennek, így ennek a hagyománynak is felülbírálhatónak kellene lennie.

József kérte a felmentését, helyette felfüggesztést kapott. Mivel az egyházi szolgálat nem munkaviszony, a stroke-ból felépült férfi sem táppénzre, sem munkanélküli segélyre nem jogosult. Igaz, ő inkább szeretne dolgozni, de végzettségének megfelelő munkát még nem talált. Feleségével most arra várnak, hogy Ferenc pápától megkapják a “laikus státuszba helyezésről” szóló nyilatkozatot. Ezt követően ismét áldozhat, s a szentségekhez is járulhat, és bár a polgári szertartást már megtartották, feleségét az úr színe előtt is elveheti.

Tavasszal 26 olaszországi nő fordult levélben Ferenc pápához, és azt kérték: engedélyezze, hogy az általuk szeretett papok elvehessék őket feleségül. “Szeretjük ezeket a férfiakat, és bármennyire törekszünk rá, képtelenek vagyunk feladni ezeket a csodálatos, erős kapcsolatokat. Ez rengeteg szenvedést hoz magával, hiszen sosem élhetünk teljes életet, csak adunk, és aztán elengedünk, ami végtelenül lélekromboló. A következmények akkor sem kevésbé fájdalmasak, ha a sok szenvedés szakításhoz vezet, mivel ezáltal mindkét fél egy életre sérül.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top