Aktuális

Már tudják, hol tartják fogva az elrabolt diáklányokat

A nigériai hadsereg kizárta, hogy erőt alkalmazzon a Boko Haram által elrabolt több mint 200 iskolás lány kimentése érdekében.

A szélsőséges iszlamista szervezet hét hete rabolt el több mint kétszáz lányt – kiszabadításukat akciósztárok is követelték Cannes-ban – egy bentlakásos középiskolából az ország északkeleti részén fekvő Chibok faluból. Azóta szinte semmit nem tudni arról, hogy a szélsőségesek hol tartják fogva őket, mint ahogy arról sem, hogy a hadsereg milyen erőfeszítéseket tett a kiszabadításukra.

“Jó hír a lányok szülei számára, hogy tudjuk, hol vannak a gyermekeik, de nem mondhatjuk meg” – mondta Alex Badeh vezérkari főnök, aki kizárta az erő alkalmazását, mert félő, hogy halálos áldozatokkal járna a mentés. Többen attól tartanak, hogy fogva tartóik végeznének a lányokkal, ha a hadsereg akciót indítana a kiszabadításukra.

A Boko Haram milicistái legkevesebb 470 civillel végeztek az iskolás lányok elrablása óta eltelt időben. A saría radikális értelmezésén alapuló iszlám állam létrehozásáért harcoló Boko Haram egyre kiterjedtebb terrorkampányt folytat Nigériai északkeleti részén.

A BBC hírszolgálata úgy értesült hétfőn, hogy kis híján megállapodás született a diáklányok kicseréléséről a Boko Haram bebörtönzött tagjaira, de az utolsó pillanatban meghiúsult az egyezség.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top