Aktuális

Ezt tudja a legkörnyezettudatosabb magyar település

A Fejér megyei Pusztaszabolcs nyerte el idén a WWF-től a Föld Órája Fővárosa címet, azaz a város lett a legkörnyezettudatosabb település. A polgármester szerint a titkuk annyi, hogy erős civil szervezetük van, és a környezetvédelem az oktatás része, nemcsak a tankönyvek szintjén.

A Föld Órája a világ egyik legnagyobb civil önkéntes akciója. A kezdeményezés 2007-ben indult el Ausztráliából, Magyarország 2008-ban csatlakozott hozzá. 2012-ben Nyíregyháza kampányolt a legsikeresebben, így az alföldi nagyvárosból regisztráltak a legnagyobb arányban a www.foldoraja.hu weboldalon, tavaly pedig Szigetszentmiklós nyerte el egy évre az elismerést.

Nemcsak tankönyvből

Idén Pusztaszabolcs lett a győztes. A város polgármestere, Csányi Kálmán a Nők Lapja Cafénak azt mondta: a település óvodájában, általános és középiskolájában is különösen figyelnek a környezetvédelemre, és nemcsak a tankönyvek szintjén fontos ez.

“Az örökös zöld óvoda címet elnyerő intézményünkben a gyerekek a természettel testközelből találkoznak. Megtanulják, mi a dióverés, kukoricamorzsolás, hogyan működik a szüret. Az, hogy megemlékeznek a madarak és fák vagy a víz világnapjáról, teljesen természetes. Mi nem a kék, hanem a zöld hírekben szerepelünk.” A polgármester szerint oroszlánrésze van az elismerésben a Tiszta Utak Élő Táj Egyesületnek, a helyi civil kezdeményezésnek, ahol az összes környezetvédelemmel kapcsolatos szál összefut.

Megnézem
Összes kép (1)

A globális akciót idén Szingapúrban indították el március 29-én 20 óra 30 perckor. Ebben az időpontban több nagyváros is sötétbe borult világszerte, hogy így figyelmeztessék az embereket a Föld erőforrásainak kiapadására.

Az idei akció rekordrészvétellel zajlott: 162 ország több mint 7000 városa csatlakozott a programhoz. Olyan világhírű építmények borultak teljes sötétségbe egy órára, mint a dubaji Burdzs Kalifa felhőkarcoló, a tokiói Tokyo Tower, a moszkvai Kreml, a párizsi Eiffel-torony, a vatikánvárosi Szent Péter-bazilika, a New York-i Empire State Building és a San Franciscó-i Golden Gate híd, de elsötétült a Las Vegas Strip is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top