Aktuális

Először vezethet katonanő egy ENSZ-békefenntartó missziót

Elődje szerint már ideje volt, hogy nőt nevezzenek ki ilyen magas pozícióba.

Először vezethet katonanő egy ENSZ-békefenntartó missziótElső ízben neveztek ki katonanőt egy ENSZ-békefenntartó misszió élére, az 56 éves norvég Kristin Lund vezérőrnagy a világszervezet ciprusi kontingensének vezetését veszi át.

A korábban Libanonban, az első öbölháborúban, Boszniában és Afganisztánban is szolgált Lund augusztus 13-án fogja átvenni az ezerfős ciprusi békefenntartó misszió vezetését a kínai Csao Liutól, aki szerint már ideje volt, hogy nőt nevezzenek ki egy ENSZ-békefenntartó misszió élére. “Fontos, hogy más nők is lássák, lehetséges feljebb jutni és parancsnokká válni az ENSZ-rendszer katonai hierarchiájában” – hangsúlyozta Lund elődje.

Az ENSZ ciprusi békefenntartó misszióját (UNFICYP) még 1964-ben hozták létre az ottani görög-török ellentét kiéleződésének megakadályozása érdekében. Ennek ellenére a földközi-tengeri sziget 1974-ben egy görög puccs és az azt követő török katonai beavatkozás következtében kettészakadt, azóta az ENSZ békefenntartók a török és a görög rész közti demilitarizált övezetet ellenőrzik. Magyarország 1993-ban négyfős megfigyelő csoporttal kapcsolódott be a ciprusi békét garantáló ENSZ-küldetésbe, 1995-től békefenntartó katonai alakulattal van jelen a földközi-tengeri szigeten.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top