nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Aktuális
Visszasírják az oroszok a Szovjetuniót

Visszasírják az oroszok a Szovjetuniót

Az oroszok többsége visszavágyik a szovjet időkbe.
Avatar
NLCafé
f Ajánlom

Az oroszok többsége továbbra is sajnálja, hogy a Szovjetunió már nem létezik – derült ki a Pew Global Research amerikai kutatóintézet felméréséből. A megkérdezett 1000 fő 55 százaléka értett egyet a következő állítással: “igazi csapás, hogy a Szovjetunió már nincs többé”. Úgy gondolják, szégyen, hogy a szovjet birodalom a múlté.

A kutatóintézet szerint az eredmény nem meglepő, hiszen 2009-ben a válaszadók 58 százaléka, míg 2011-ben 50 százaléka vélekedett ugyanígy.

A felmérés szerint leginkább az idősebb korosztály vágyik vissza a szovjet időkbe. Az 50 éves és annál idősebb korosztályban 10-ből heten értékelik nagy csapásnak a Szovjetunió széthullását. Mint a washingtoni székhelyű kutatóintézet megjegyezte, a szovjet éra utáni sóvárgás részben magyarázza azt, hogy a megkérdezett oroszok többsége úgy gondolja: a szomszédos országoknak vannak olyan részei, amelyek valójában Oroszországhoz tartoznak.

A felmérés nem kutatta a Szovjetunió utáni nosztalgia mélyebb okát. Az NPR amerikai közszolgálati rádió szerint az oroszok részben a szuperhatalom, a világszerte félt és tisztelt Szovjetunió után vágyakoznak.

Megosztás Facebookon