Aktuális

Boldoggá tesz a gyerek, és nagyon jó lesz, de emellett szeretnék még kajakozni!

Hogyan lehet majd a versenysportolói létet összeegyeztetni az anyasággal? Kovács Katalin háromszoros olimpiai bajnok kajakozó erre még nem tudja a választ, de abban biztos, hogy a szülés után is folytatni szeretné a munkát. Addig viszont a babavárás misztériuma varázsolja el.

Boldoggá tesz a gyerek, és nagyon jó lesz, de emellett szeretnék még kajakozni! – Ó-ó-ó-ó-ó-ó!
– Mi az? Mit csodálkozol?

– Csak nézem, hogy milyen szép vagy!
– Ugyan! Te mindig ezt mondod, húsz éve…

– De ez most más! Eddig úgy voltál szép, mint egy sportlady, versenyidőszak után, mint egy elbűvölő manöken, de ez most más! Ez most benned egy áldott állapotban lévő asszony ragyogása!
Csodálatosan is érzem magam. Az biztos! Kicsit fáradtan, de boldogan…

– Te aztán mindig meg tudod lepni valamivel a világot!
– De mi ebben a váratlan? Mindenki már ezt várta tőlem a környezetemben! Ezt már időszerűnek gondolták.

– Persze hat éve is, két éve is olimpia után, amikor sokszoros bajnokként ez éppen klappolhatott volna! De mindig kijelentetted, hogy folytatod a következő olimpiáig! Én például úgy is éreztem, hogy életednek ezt a részét feladod, és szinte belemenekülsz a sportsikerekbe. Ismerünk ilyeneket, a legeslegnagyobbak között is…
– Én abszolút nem éreztem így! Sem azt, hogy az menekülés volt, sem azt, hogy ez éppen időszerű lenne…

– Egyszer csak időszerűvé vált, hogy szeretnél gyereket?
– Neeem! Az számomra mindig nyilvánvaló volt, hogy nagyon szeretnék családot, szeretnék gyereket vagy gyerekeket. Én is nagycsaládban nőttem fel, nekem természetes volt, hogy nyerhetek én akárhány olimpiát meg világbajnokságot, ami nagyon jó dolog, ám csak ezzel együtt teljes az élet. Voltak viszont feladatok, amelyeket adott pillanatban még aktuálisabbnak éreztem… Hogy azokat a célokat, amelyek fontosak voltak számomra, csak akkor érhettem el. Sokféle célja lehet az embernek az életében, és, hogy ne zagyválódjon össze, kell tudni rendbe rakni, és akként kezelni őket.

– És ezeket képes vagy ilyen okosan, tudatosan irányítani?
– Hogy mennyire okosan, azt nem tudom, de a tavalyi szezon végén meg is fogalmazódott bennem konkrétan, hogy valami alapvető változtatásra volna szükségem.

– Mert nem úgy sikerült, mint tervezted?
– Szerintem azért nem sikerült jobban az évem, mert eleve szükségem lett volna valami változtatásra. Kiszakadni abból a monotóniából, amelyet az elmúlt huszonvalahány év megkövetelt, és amely sokáig számomra is természetes volt. De közben éreztem, hogy annyi minden változott idővel körülöttem a csapatban, a környezetemben, és persze bennem is, hogy nekem ez már-már elviselhetetlen. Szinte sokkolt, de ez erős kifejezés, keress inkább egy enyhébbet helyette! 

– Miért félsz ettől a kifejezéstől?
– Mondom, mert olyan erősnek hangzik.

– És akkor…? Miközben fantasztikus küzdő és mélyen szenvedélyes ember vagy, ettől is lettél a legnagyobb bajnokok egyike, folytonosan arra törekszel, hogy próbáld lekerekíteni magad körül a dolgokat…
– Jó, valamennyire igazad van, csak nem bírom a konfliktust az életben, és inkább igyekszem elkerülni. Először azt gondoltam, hogy egy hosszabb pihenő jót tenne nekem, hogy utána újult erővel vágjak bele a riói felkészülésbe, de aztán rájöttem, hogy ez biztosan nem menne. Biztosan megőrültem volna, hogy miközben a többiek edzenek, hajtanak, én otthon fekszem az ágyban, vagy csámborgok a városban! Egyébként is, amikor szezon végén kaptunk egy hónapos pihenőt, az első két hétben élveztem, hogy bulizhatok és alhatok, ameddig kedvem tartja, de aztán ráuntam, és nemigen tudtam mit kezdeni magammal. Tehát éppen töprengtem, hogy mi is lehetne a megoldás, amikor kiderült, hogy áldott állapotban vagyok. Az élet kitalálta a legtökéletesebb megoldást helyettem. Évek óta nagyon szerettem volna, folytonosan vágytam a gyerekre, de valahogyan mindig úgy éreztem, még nem vagyok eléggé érett, felkészült rá; hogy na, még megcsinálom ezt a vébét, azt az olimpiát, és mindig tolódott a várandósság. Lehet, hogy még valóban nem voltam kész? Utólag már tudom, hogy ennek így kellett lennie! És most itt vagyok boldogságban és várakozásban.

– Érdekes, van kismama, aki úgy fogalmaz, hogy terhes lett, te pedig minden pátosz nélkül mondod, hogy áldott állapotban vagy…
– Mert így is élem meg. És szeretném is megélni annak a csodának minden pillanatát, amit azóta érzek, amióta a gyerkőc megfogant. Már most is sok olyan gyönyörűséget éltem meg, amelyekről korábban nem is sejtettem, hogy léteznek. Csak magadon érezheted ezt! Senki nem tudja elképzelni, csupán az, aki átéli, hogy egy új élet fejlődik benne. Olyan, ami részben más, részben az utolsó pillanatig az enyém is. 

Boldoggá tesz a gyerek, és nagyon jó lesz, de emellett szeretnék még kajakozni! – Mennyi van még hátra a gyermek születéséig?
– Számítások szerint még 7 hét. Régebben, az edzőtáborban verseny előtt ilyenkor úgy éreztem, hogy “hú, de messze van még”, most meg azért izgulok, hogy “tyű, de közel van”! Talán naplót kellett volna írnom kezdettől, hogy mi minden történt velem, velünk. Miközben repült az idő, miközben milliónyi tapasztalat ért. Egyszer kívánnám, hogy tartson minél tovább ez a szentséges állapot, máskor meg tolnám előre az időt, hogy magamhoz ölelhessem végre a gyermekemet. Amikor otthon fekszem az ágyban, nagyon sokszor veszem magamon észre, hogy fogom a pocakomat, és beszélek Lucához. Korábban nemigen értettem, hogy miért szoktak kismamák beszélni a pocakjukban lévő gyermekükhöz, azóta nagyon is megértettem. Kezdetben csak olykor kaptam rajta magamat, hogy magyarázok, azóta viszont már teljesen természetesnek tartom. Szerintem nagyon jól van kitalálva, hogy 9 hónap, míg az anya kihordja a gyermekét, ugyanis ennyi idő éppen kell, hogy felkészüljön arra a hatalmas változásra, amely a születéssel elkezdődik az életében. Azt sem értettem igazán, hogy a kismamáknak nincs egyéb témájuk, mint a várandósság. Bármiről is esik szó, előbb-utóbb visszakanyarodnak a témához. Nos, gyanítom, lassan én is ilyen leszek. Hogy egyre kevésbé könnyű mellettem.

– Egyébként könnyű?
– Azt hiszem, igen. Alapvetően kiszámítható és alkalmazkodó vagyok. Ezért is voltak mindig hosszú kapcsolataim. Az első 8 évig tartott, 11-től 18 éves koromig, a második 3 évet tartott, a harmadik 13 évig, és van ez most, remélhetőleg végérvényesen. Nem bírom a konfliktusokat. Persze adódnak raplisabb időszakaim is, ám aztán kész vagyok belátni, hogy én voltam a hunyó. De kivel könnyű mindig?!

– Legfeljebb olyan van, akivel mindig nehéz…
– Ezt tanúsíthatom! Ez akkor különösen kellemetlen, ha versenyzőtárs az illető, akivel naponta együtt kell közös célokért küzdeni. Persze furcsa világ a mienk. Egyszerre vagyunk riválisok és csapattársak. Egyesben harcolunk egymás ellen, aztán párosban, négyesben meggebedünk egymásért. Így bonyolult viszonyok alakulnak ki közöttünk…

– Bámulom is például a kapcsolatotokat Janics Natasával. Miközben a legszenvedélyesebb ellenfelek vagytok, a sportág történetének legfantasztikusabb kettősét alkotjátok…
– Számunkra is sokszor rejtély, hiszen emellett még egészen más mentalitású emberek is vagyunk, akik olykor a kétségbeesésbe kergetjük egymást, örök haragot fogadunk, majd öt perc múlva keressük egymást, aztán beülünk egy hajóba, és a lehető legtöbbet hozzuk ki egymásból, majd megint a legádázabb csatákat vívjuk a válogatottságért.

 

Névjegy
• 1976. február 29-én született.
• 1987-ben kezdett el kajakozni.
• 1996-ban tartalékként volt jelen az olimpián, ám a következő évi világbajnokságon megkezdődött a sporttörténelemben is páratlan karrierje.
• 3 olimpiai, 33 világ- és 28-szoros Európa-bajnok, több mint hatvan aranyérmet nyert világbajnokságon az elmúlt 17 év során.
• Tavaly év végén jelentette be, hogy az idei szezont kihagyja, mert gyereket vár, utána azonban a riói olimpiáig folytatni szeretné pályáját.

– Fognak ezek hiányozni?
– Nem, mert szülés után, amikor majd lehetséges, vissza szeretnék térni, és még akarok versenyezni. És nem csupán versenyezgetni, hanem kijutni az olimpiára.

– De Kati drága, miért olyan fontos még ez neked? 38 éves vagy, ott lesz egy család. Mindent elértél, amit sportoló elérhet, begyűjtöttél hatvanvalahány aranyérmet mindenfajta világversenyekről, részt vettél öt olimpián, háromszor nyertél! Felhőtlenül élvezhetnéd az életet…
– Csakhogy én nem így működöm! Vannak céljaim, amelyeket még nem valósítottam meg!

– Persze, nekem is! Még nem játszottam filmfőszerepet Julia Roberts mellett!
– Én pedig még nem jutottam ki Rióba, de ki akarok…

– Mit akarsz újra és újra bizonyítani?
– Nekem más a bizonyítás, mint neked! Boldoggá tesz a gyerek, és nagyon jó lesz, de emellett szeretnék még kajakozni! Át akarom élni még azt az élményt, amelyet a versenyre való felkészülés, maga a verseny jelent, és ha sikerül nyernem, az olyan euforikus pillanat, olyan mámor, amiről nem szeretnék lemondani. Megfigyeltem magamon, hogy amikor kicsit rosszabb a kedvem, ezeket idézem fel magamban, és másként folytatom a napot. Nem is tudom elmondani… Amikor olyan állapotban vagy, hogy nem tudod kontrollálni magadat… Nem akarod, hogy elmúljon. Utólag látom csak, hogy a vízre csapok, és teli torokból üvöltök egy nagyot. Ezekre az önfeledt pillanatokra még szükségem van.


– Igen, csak önmagában is rettenetesen nehéz megoldani mindkét feladatot. Iszonyú erőfeszítés klasszis sportolónak lenni, viszonylag jó anyának lenni pedig ennél is ezerszeresen több. Van elképzelésed, hogyan lehet?

– Ugyanakkor pedig előfordulhat, hogy egyiktől is, másiktól is annyi energiát, optimizmust kapok, hogy azok majd segítik egymást. Hogy miként fogjuk majd konkrétan megoldani, az még talány. Elvben el tudnám képzelni, hogy nyaranta leköltözzünk Szolnokra vagy Szegedre, így az edzésen kívüli időt mind Lucával tudnám majd tölteni.

– Hiszed, hogy nyerhetsz még aranyat Rióban?
– Ö-ö-ö-ö-ö…

Boldoggá tesz a gyerek, és nagyon jó lesz, de emellett szeretnék még kajakozni! Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!
Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top